Tekst: Ida Lindvall

Nyttårsaften er en dag der det feires og gledes over hele verden. Den litt mindre hyggelige siden av det er alle hundene vi hører om dagen etter som har rømt i panikk fordi de ble vettskremt av fyrverkeriene kvelden før. I noen tilfeller tar det flere dager før hunden kommer hjem igjen. 

Ikke sats på at det går bra!

Er du ny hundeeier i år og enda ikke opplevd en nyttårsaften med hund? Da er det ekstra viktig å ta forholdsregler. Fyrverkeri er ekstremt kraftig kost for dyrene våre og både syn, smak og lukt trigges samtidig. Hunder har ingen forutsetninger for å vite hva dette fenomenet er for noe, eller at det ikke tar livet av dem. Dersom frykten og overlevelsesinstinktet først har tatt over skal det mye til for å roe ned hunden. Og siden vi ikke ønsker at hundene våre tror de skal dø en gang i året, er denne treningen like viktig for oss som det er for dem. I tillegg vil det også gjøre oss friere til å kunne delta på hyggelige sammenkomster, sammen med hunden.

Det aller beste er selvsagt å gjøre foreberedelser så tidlig som mulig. Skulle forberedelsene ikke fungere, eller har du overtatt en hund som er redd fra før finnes det mange ting du kan gjøre for å lette opplevelsen for hunden din. Under har vi samlet gode tips for hvordan du kan forberede en god nyttårsaften for dine firbente.

1.    SPILL AV FYRVERKERILYDER

Om du ikke allerede har begynt tilvenningen, bør du starte nå. Finn ulike opptak med fyrverkerilyder på for eksempel YouTube eller Spotify og spill av for hunden med et så lavt volum at hunden ikke nevneverdig merker det. Gjerne hold på med hverdagssysler, litt lek eller mental trening samtidig og oppfør deg helt naturlig. Gjør et par økter hver dag med stadig økende volum til du slutt kan spille ganske høyt uten at hunden bryr seg. 

2.    HOLD HUNDEN I BÅND

Heldigvis har reglene for når fyrverkeri kan skytes opp blitt strenge og i dag er det kun lovlig i tidsrommet mellom klokken 1800 nyttårsaften og 0200 1. nyttårsdag. Dessverre er det noen som ikke overholder dette, og derfor må vi hundeeiere forberede oss på tilfeldige smell også i dagene før, og etter, nyttårsaften. Bruk alltid kobbel på hunden din når dere er ute og går. Tenk også på at hunden lett kan sno seg ut av et halsbånd, mens en veltilpasset sele vil sørge for at hunden ikke klarer å stikke dersom et plutselig smell skulle overraske dere.

3.    LANGTUR TIDLIG PÅ DAGEN OG MENTAL TRENING

Gå en god og lang tur med hunden tidlig på selve dagen, gjerne inkludert litt mental trening som søk og hverdagslydighet. En sliten og fornøyd hund vil bry seg mindre om forstyrrelser i omgivelsene sine. Hold hunden inne i hjemmet i tidsrommet der rakettene er som verst, og ellers kun korte lufteturer utenfor hjemmet.

4.    FORBERED NOE Å TYGGE PÅ

Fyll et par Kong med råfôr eller noe annet snacks og legg i fryseren dagen før. Når det nærmer seg midnatt kan du gi denne til hunden på en rolig plass og på den måten holde den sysselsatt både før, under og etter at det smeller.

5.    MØRKT ROM OG ROLIG MUSIKK

Dersom hunden din er veldig redd bør du forberede et mørkt og så godt lydisolert rom som mulig, gjerne et baderom uten vinduer. Hundesengen, eller det hunden vanligvis ligger på, er fint å ha med. Sett på rolig musikk for å overdøve smellene så godt som mulig. Avled gjerne hunden med godbiter og leker og bli der sammen med hunden din. Prøv å opptre så uanfektet og selvsikker som mulig, men vis støtte til hunden din om den tydelig ber om det. Vi trøster barna våre dersom de er redde og også for hunder kan det oppleves beroligende at en de stoler på og er glad i forteller dem med rolig kroppsspråk og stemme at du passer på.

6.    IKKE ETTERLAT HUNDEN ALENE

Vær sammen med hunden din på nyttårsaften. Ikke tro at den takler fint å være hjemme alene, dette kan føre til angst og store traumer som i verste fall også overføres til andre situasjoner. I dag har det blitt mer og mer vanlig med hundevennlige arrangementer på flyplasshoteller rundt omkring i de store byene. Her er det forbud mot oppskyting av fyrverkeri, og i tillegg er hotellene ekstra lydisolerte grunnet nærheten til flyplassen. Disse arrangementene er veldig populære og skaper en trygg ramme rundt nyttårsfeiringen for både deg og din hund.