Rallylydighet

Rallylydighet er en hundesport som ble godkjent av Norsk Kennel Klub i 2013. Sporten går ut på å gå gjennom en bane som består av 15-22 skilt med øvelser fra lydighet, agility og freestyle. Som i agility er banene nye for hver konkurranse, slik at kombinasjonene ikke er gitt på forhånd. Banene har en maksimaltid på 3-4 minutter, og tiden er avgjørende kun hvis ekvipasjer har lik poengsum. Eier har lov til å rose og oppmuntre hunden under konkurransen. Det trekkes ikke for at fører kommanderer hunden både med stemme og tegn. Hoppehinder er maks 40 cm høye. Svært mange hunder vil ha utbytte av å trene rallylydighet, og denne konkurranseformen passer for alle raser.

Det blir arrangert et stort antall lydighets- og rallylydighetsprøver rundt om i landet. Det konkurreres i fire klasser med stigende vanskelighetsgrad. Alle hunder over 9 måneder kan delta, også blandingshunder, men det stilles krav om registrering i Norsk Kennel Klub før start. De eneste som er utelukket, er tisper med løpetid (med unntak av høyeste klasse).

Det første nordiske mesterskapet i rallylydighet ble avholdt i 2019

Mange klubber, både rase- og lokale klubber har egne kurs i lydighet og rallylydighet. Hør med klubben din om de har planlagt kurs for begynnere.

Terminliste for prøver finner du her.

Regelverk og norsk-engelsk ordliste med kommandoer finner du under Dokumenter.

Lurer du på noe i forbindelse med medisinbruk og deltagelse på prøver?  Se her og /eller send mail til antidoping@nkk.no