Alder for røntgenfotografering

Alder for røntgenfotografering er min. 12 mnd.

De fleste chondrodystrofe raser er ikke egnet for standard AD-screening. Dette gjelder bl.a dachshundrasene, drever, corgirasene, skye terrier, pekingeser, tibetansk spaniel, shih tzu, lhasa apso, västgötaspets og bassettrasene, unntatt basset hound. Basset hound kan altså AD-røntges og -leses på standard måte.

Kun elektroniske rekvisisjoner for HD/AD

Fra 01.01.2020 må rekvisisjon for HD- og AD-røntgen bestilles via Min side. Mer informasjon på denne siden.

Husk:

Eier må signere på at alle korrekte røntgenbilder skal sendes inn til NKK, uansett om det ser ut som hunden får en «god» eller «dårlig» diagnose. Signering gjøres FØR bildene tas. Veterinæren er også, ut fra avtalen med NKK, forpliktet til å ta bilder på korrekte måte, og sende inn alle korrekte bilder. Av hensyn til avlsarbeidet i klubbene er det svært viktig at også «dårlige» diagnoser registreres, selv om hunden selv ikke skal brukes i avl.

Krav til kjent status

Enkelte raser har krav til kjent AD-status hos foreldredyr for registrering av valper i NKK. Disse rasene finner du i et dokument på denne siden.

Resultater AD

A = 0 = Fri
C = 1 = Svak grad
D = 2 = Middels grad
E = 3 = Sterk grad                   

Det er i strid med de etiske grunnregler for avl og oppdrett å avle på hunder med sterk grad av hofteleddsdysplasi eller albueleddsdysplasi (HD grad E eller AD grad 3).

Kliniske symptomer

Hunder med kliniske symptomer på HD, AD, patellaluksasjon, spondylose hos boxer, og forkalkede intervertebralskiver hos dachshund, trenger ikke ha oppnådd minimumsalder. Se eget tema om dette.

Mer informasjon om AD fins under dokumentene nederst på siden. Der ligger også Prosedyrebeskrivelse røntgen med informasjon om sedasjon (anbefalt) korrekt posisjonering, merking, etc.  

Registrere inn data? Klikk her.