Patellaluksasjon
I august 2013 begynte NKK med sentral registrering av patellastatus for alle raser. Kun veterinærer som har egen avtale med NKK kan utføre undersøkelsen for innleggelse av resultater i dogweb. Det er svært viktig at veterinærer som har en slik avtale holder NKK oppdatert mht. arbeidssted og kontaktinformasjon, slik at NKK kan holde sine nettsider og dermed også hundeeierne oppdaterte.
Alder og undersøkelse
Dette er en screeningundersøkelse, og hunden må ha oppnådd minimumsalder (12 mnd) før den kan undersøkes. Eier går inn på MinSide (nkk.no), skriver ut undersøkelsesskjema, og tar med dette – ferdig signert - til veterinæren. Veterinæren undersøker, fyller ut skjema, og sender det inn til NKK. NKK legger inn resultatet i DogWeb.
Husk:
Eier må signere på at resultatet skal sendes inn til NKK, uansett om hunden får en «god» eller «dårlig» diagnose. Signering gjøres før undersøkelsen tas. Av hensyn til avlsarbeidet i klubbene er det svært viktig at også «dårlige» diagnoser registreres, selv om hunden selv ikke skal brukes i avl.
Resultater patellaluksasjon
Grad 0: Normal (fri for patellaluksasjon).
Grad 1: Patella ligger på plass, men kan lukseres manuelt. Den glipper spontant tilbake til normalt leie.
Grad 2: Patella lukseres lett manuelt eller spontant. Den er luksert mye av tiden, men kan reponeres.
Grad 3: Patella er permanent luksert og kan ikke reponeres.
Ønsker du avtale om undersøkelse for patellaluksasjon for sentral registrering i dogweb?
NKK stiller krav til erfaring for veterinærer som ønsker «patellaavtale».
Er du en erfaren smådyrpraktiker og ønsker en slik avtale, kan du sende en søknad med CV til helse@nkk.no. CV-en bør være detaljert nok til at man enkelt kan se datoene for de ulike arbeidsforholdene, pauser fra klinisk arbeid, og prosentandelen av smådyrpraksis i forhold til fulltidsjobb. Aktuelle kurs bør også tas med.
Krav til kjent status
Enkelte raser har krav til kjent status hos foreldredyr før valper kan registreres. Oversikt over raser med registreringsrestriksjoner finner du her.
Kliniske symptomer
Hunder med kliniske symptomer på HD, AD, patellaluksasjon, spondylose hos boxer, og forkalkede intervertebralskiver hos dachshund, trenger ikke ha oppnådd minimumsalder. Se eget tema om dette.
Nyttig informasjon for veterinæren
Under Dokumenter finner du artikler om patellaluksasjon som kan være aktuelle.
Registrere inn data? Klikk her.