RIK
RIK/IGP (regler for internasjonale konkurranser) Brukshundsport er en samlebetegnelse på brukshund-aktivitet med hund, ofte forbundet med tjenestehundrasene. NBF er den nordiske varianten (spor/rundering/rapport m.m), mens RIK/IGP er den internasjonale varianten (spor, lydighet og figurantarbeid).
IGP er verdens største brukshundsport og FCIs (verdensomspennende hundeorganisasjon, som NKK er medlem av) offisielle brukshundsport. Brukshundsporten utøves over hele verden. Til VM deltar ofte over 150 ekvipasjer, fra opptil 30-40 nasjoner.
IGP-prøver handler om å prøve hundens søkeevne, belastbarhet, selvsikkerhet, driftsanlegg, samarbeidsvilje og grepskvalitet. Hundesporten er laget slik den er, for å vise hundenes allsidighet. Rolig, konsentrert, selvstendig søk i spor - gruppe A, samarbeidsvilje, presisjon og fart i lydighet - gruppe B, og hundens driftsanlegg, belastbarhet og samarbeidsevne mm i figurantarbeid - gruppe C.
Det er strenge regler med hensyn til hundens egnethet for å prøves i programmet og hunder som viser uønsket adferd enten under eller etter prøven diskvalifiseres. Hunder som viser uønsket adferd, blir automatisk diskvalifisert allerede under vesenstesten (mini mentaltest) før prøven. Dette gjør at prøveprogrammet er svært godt egnet til å selektere de individene med ønsket adferd slik at det er mulig å avle hunder med de beste egenskaper. Det er i dag svært få hunder av brukshundrasene i tjeneste som ikke har overvekt av IGP-testede hunder på stamtavlen.
Prøver og øvelser innen RIK/IGP
I rik-regelverket kan man lese mer om de ulike prøvene og de spesifikke øvelsene innen RIK/IGP-sporten.
Sakset fra regelverket, se «oversikt over prøvekategorier» under.
Trening og prøve i RIK gruppe C
Den nye hundeloven er kjent for de fleste aktive, den krever et enda bedre system og en offentlig oversikt på hvem som er kvalifisert for RIK gruppe C. Derfor ble lisens en ordning for å etablere en slik oversikt, og har vært et krav fra 2006, for de som ønsker å trene og/eller starte på prøve i RIK gruppe C.
Alle som løser lisens må være medlem i en av NKKs medlemsklubber.
NKK forbeholder seg retten til å oppheve utgitt lisensens dersom dette ansees som nødvendig.
Søknad om RIK-lisens gjøres via "Min side".
I rik-regelverket er det også innarbeidet et eget kapitel «SÆRSKILTE BESTEMMELSER FOR GR. C» her vil man blant annet finne hvilke raser som kan trene og delta på prøver med gruppe c. En vil også se at alt c-arbeid skal skje i organisert form, det vil si i regi av NKK-klubb, og at klubbene skal ha egen rik-ansvarlig.
Lurer du på noe i forbindelse med medisinbruk og deltagelse på prøver? Se her og /eller send epost til antidoping@nkk.no.