Det er verdifult for barn og kunne vokse opp sammen med dyr. Det å vise omsorg for et kjæledyr har en positiv effekt både psykisk og fysisk.

Når en barnefamilie går til anskaffelse av hund er det viktig at man har samtaler med barna i forkant. For at en hund skal kunne fungere optimalt sammen med barn, er det helt avgjørende at barna lærer seg hvordan de skal oppføre seg sammen  med hunden.

Hunden er alltid et foreldreansvar, men barn bør få ta del i ansvaret. Før valpen kommer snakk sammen om hva de ulike oppgavene kan være. Dette blir en individuell vurdering av barn og hund.

Det aller beste man gjør er å melde seg på et valpekurs, og spør om dere kan ta med barna. De aller fleste kursene vil se positivt på dette, og det er en ypperlig måte for familien å lære seg hvordan man kommuniserer med hunden på best mulig måte. NKKs aktivitetssklubber arrangerer kurs over hele Norge - finn din lokale klubb her.

Lek og moro

Barn og hund kan ha mye moro sammen, men barnet skal aldri behandle hunden som et leketøy. Barn og hund skal heller aldri være alene sammen. Når en hund vil ut av en situasjon er det ikke alltid at barnet skjønner dette. Derfor må alltid en voksen være tilstede slik at hunden ikke blir tvunget til å håndtere en uønsket situasjon selv. 

Vekk ikke hunden som sover

Det er også viktig å lære barna at valpen og den voksne skal få fred når den sover. Hvis den stadig blir uroet, kan den lett bli både redd og usikker.

Når hunden spiser skal den få være i fred. Det er stressende for en hund å måtte spise med mye aktivitet rundt seg, og den kan i verste fall føle at den må beskytte maten sin. 

Til syvende og sist er det viktigste at man skaper gode trygge rammer for både barn og hund. Og husk - en hund skal aldri være en gave, og det bør heller aldri være en overraskelse. I stedet gjør det til et felles familieprosjekt hvor barna ta del i ansvaret helt fra begynnelsen av.

NKK har velegnede brosjyrer og informasjonsmateriell som fokuserer på godt samspill og kommunikasjon mellom barn og hund, inkludert spillet "Hunden Blå" som du får kjøpt i NKKs nettbutikk.