Den viktigste og vanskeligste oppgaven for de aller fleste av dagens hunder, er at de skal kunne fungere som familiehunder. Den skal slippe inn alle venner, men varsle når det kommer ubudne gjester. Den må takle høylytt barnelek. Den skal kunne være med på alt, men være rolig når det trengs. En hund er en hund tenker man kanskje, men så enkelt er det ikke.

Hundens funksjon og dine forventninger

Hundens mentalitet eller væremåte varierer mye fra rase til rase. Noen raser er mer sosiale enn andre. Noen er langt mer varsomme, noen bjeffer mye, andre er nærmest tause. Noen er bedagelige, andre blir lett stresset og understimulerte hvis de ikke får brukt sine rasetypiske egenskaper. Noen raser kan være mer krevende å oppdra og passer best for en erfaren eier. Atferd som er uvanlig og uventet hos noen raser, kan være alminnelig og forventet oppførsel hos andre. 

For at hunden skal kunne oppfylle de forventningene du har til den, må du sette deg inn i hva som er naturlig væremåte for den hunderasene du liker, og om du har mulighet til å innfri dens behov.

Dette betyr likevel ikke at alle hunder av en bestemt rase oppfører seg helt likt. Enhver hund er et individ – et produkt av foreldrenes genetiske egenskaper og miljøet den lever i.

Felles for alle raser er at de krever mye tid og oppmerksomhet for å trives. Har du vært på jobb eller skole en hel dag, så må du være forberedt på å bruke resten av dagen sammen med hunden.

Stor eller liten hund?

Det er heller ikke nødvendigvis slik at store hunder krever mye mer mosjon. Det du må huske på er at store hunder de krever mer plass, og ganske mye mer mat enn mindre hunder. Har du tilstrekkelig plass hjemme og stor nok bil? Eller er du avhengig av å bruke kollektivtrafikk?

Små hunder er også hunder med mange av de samme egenskapene som store raser. Dette er av og til lett å glemme. Husk at små hunder trenger å få være ordentlige hunder. 

Hvilke aktiviteter liker du å holde på med? 

Omplasseringshund

Omplasseringshund kan være et godt alternativ dersom du ikke ønsker valpestadiet. Blant omplasseringshunder finnes det et bredt spekter av voksne hunder, både renrasede og blandingshunder. En del oppdrettere har voksne hunder de trenger et nytt hjem til. Dette kan være et godt alternativ for deg som vil ha en voksen, renraset hund. Hør med raseklubben, de har som regel oversikt over oppdrettere som har voksne hunder som trenger nytt hjem.

Ta deg tid til å bli kjent med hunden. Få mest mulig informasjon om hundens oppvekst, hva den er vant til, hva den liker, og hva den kan og ikke kan. Man bør også spørre om hvilke utfordringer man står overfor. Husk også at hunden trenger tid til å venne seg til sine nye omgivelser. Gi den god tid til å finne sin plass i sitt nye hjem.