Alder for røntgenfotografering er minimum 12 mnd.
 

Bestilling av rekvisisjon for AD-bilder: Se denne siden.

De fleste chondrodystrofe raser

er ikke egnet for standard AD-screening, og vil ikke ble lest av NKKs avlesere. Dette gjelder bl.a dachshundrasene, drever, corgirasene, skye terrier, pekingeser, tibetansk spaniel, shih tzu, lhasa apso, västgötaspets og bassettrasene, unntatt basset hound. Basset hound kan altså AD-røntges og -leses på standard måte.
 
Husk at du før fotografering må signere på at alle korrekte røntgenbilder skal sendes inn til NKK, uansett om det ser ut som hunden får en «god» eller «dårlig» diagnose. Av hensyn til avlsarbeidet i klubbene er det svært viktig at også «dårlige» diagnoser registreres, selv om hunden selv ikke skal brukes i avl.
 

Krav til kjent status

Enkelte raser har krav til kjent AD-status hos foreldredyr før valper kan registreres i NKK. Hvilke raser dette gjelder, kan du se her.

Resultater AD

A = 0 = Fri
C = 1 = Svak grad
D = 2 = Middels grad
E = 3 = Sterk grad
 

Det er i strid med de etiske grunnregler for avl og oppdrett å avle på hunder med sterk grad av hofteleddsdysplasi eller albueleddsdysplasi (HD grad E eller AD grad 3).

Kliniske symptomer

Hunder med kliniske symptomer på HD, AD, patellaluksasjon, spondylose hos boxer, og forkalkede intervertebralskiver hos dachshund, trenger ikke ha oppnådd minimumsalder. Se eget tema om dette.