Hensikten med røntgenundersøkelsen av ryggsøylen hos dachshunder og coton de tulear er å avdekke forkalkede intervertebralskiver, noe som kan disponere for prolaps

Alder for røntgenfotografering.

Hunden må være fylt 2 år den dagen bildene blir tatt. Hunden skal ikke ha fylt 4 år den dagen bildene blir tatt. For hunder fra 4 år og oppover vil bildene kunne leses og registreres, men det følger da med en kommentar om at hunden er utenom offisiell røntgenalder.
 
Husk at du før fotografering skal bestille skjema for denne tjenesten via «min side». Skjemaet må signeres før røntgenfotografering på at alle korrekte røntgenbilder skal sendes inn til NKK, uansett om det ser ut som hunden får en «god» eller «dårlig» diagnose. Av hensyn til avlsarbeidet i klubbene er det svært viktig at også «dårlige» diagnoser registreres, selv om hunden selv ikke skal brukes i avl.

 

Resultater forkalkede intervertebralskiver dachshunder

Fri   : Ingen forkalkede skiver
Svak grad : 1-2 forkalkede skiver
Middels grad : 3-4 forkalkede skiver
Sterk grad : 5 eller fler forkalkede skiver


Kliniske symptomer

Hunder med kliniske symptomer på HD, AD, patellaluksasjon, spondylose hos boxer og forkalkede intervertebralskiver hos dachshund og coton de tulear, trenger ikke ha oppnådd minimumsalder.