Med hunden på vinterferie

vinter, ski, påske, istock
Foto: iStock

De første starter vinterferien allerede denne helgen, før resten av landet følger etter i ukene som kommer. Det er med andre ord høysesong for å ta med hunden på lange ski-, skøyte-, og gåturer. Uansett tur bør du forberede deg. Her er NKKs vintervettregler.

Publisert:
 

Å se hunden boltre seg i snøen er et fantastisk syn, og i februar er gjerne turene med hunden kjærkomne høydepunkter for både to- og firbente. Skal du ut på ski, er det en god idé å tenke igjennom hvor godt trent hunden er og hva den trenger av utstyr, før dere setter av gårde.

Når man legger av sted på ski kan det være fort gjort å feilvurdere egen prestasjonsevne og føreforhold. Heldigvis er de fleste obs på dette på egne vegne, men som hundeeeier har man også den firbente å tenke på.

Mosjoner med fornuft

Først og fremst må du huske at der du selv glir enkelt frem gjennom snøen på ski, kan det være vanskelig for hunden å ta seg frem. Vær obs på hva hunden din orker, og legg opp turen deretter.

Glem heller ikke at det å ha med hunden i slalåmbakken eller halfpipen ikke er en god idé. Ivrige og lekne hunder kan i disse situasjonene fort springe i veien for deg selv eller andre.

Farlige situasjoner kan også oppstå om du tar med deg hunden på skøytetur, der risikoen for kuttskader er stor. Speilblank is medfører også en risiko for at hunden sklir og skader seg, og kanskje får strekkskader. En ivrig hund kan fort også føre til at du som eier mister balansen og pådrar deg strekkskader selv. Dersom turen går over islagte vann, bør dere alltid forsikre dere om at isen er trygg.

Les også: Hund igjennom isen

Uansett om turen går på is, snø eller bar bakke, anbefaler NKK å ta en titt på våre vintervettregler før dere pakker sekken og legger ut på langtur.

Vintervettregler:

  • Ikke legg ut på lengre tur enn hunden har grunnkondisjon til, og ikke glem at hunden blir raskere sliten av å gå i løs snø.
  • Husk pauser.
  • Bruk riktig tilpasset sele, og glem ikke at valper og unghunder ikke skal trekke.
  • Klipp hår mellom tredeputene, og bruk potesalve og sokker for å unngå kutt og såre labber.
  • Ikke la hunden trekke på speilblank is.
  • Husk riktig klær dersom hunden din trenger påkledning for ikke å fryse.
  • Ha alltid med deg en liten førstehjelpspakke på lengre turer.
  • Lagre telefonnummer til nærmeste veterinærkontor eller vakthavende veterinær, før turen starter.

Vis hensyn i løypa

I tillegg til å vise hensyn til hunden din, er det viktig å også vise hensyn til andre når man er ute på tur. Det er plass til alle i naturen, både med og uten hund, men det er viktig å vise hensyn til hverandre. Husk at ikke alle er like begeistret for våre firbente venner, og ha respekt for dette. Har du hunden løs, er det viktig å likevel ha kontroll på hunden.

Et tips kan være å ta de litt mindre traffikerte løypene. Husk også å plukke opp etter hunden, uansett hvor dere ferdes.

Sjekk NKKs båndtvangskart her, for å se om det er båndtvang i dine skiløyper.

God tur! 

 

Våre samarbeidspartnere: