Transport

Det er viktig at man venner hunden til å takle nye situasjoner fra den er liten. Det er en god idé å venne hunden til å sitte på i bil fra den er ung. Skal hunden fraktes i fly bør den være vant til å ligge i flykasse eller bag før flyturen, slik at det føles trygt og godt for hunden å ligge der.

Det er viktig at du som hundeeier legger opp til at selve reisen blir så behagelig som mulig for hunden, slik at hunden ikke blir stresset eller opplever ubehag i forbindelse med reisen. Ta pauser hvor hunden får beveget seg litt, og hvor den får tilgang på friskt vann.

Sikker reise

Skal du ha med hunden din på bilferie er det viktig å sikre hunden skikkelig. Det er viktig for hundens del, men kanskje særlig for menneskene i bilen. Hvis hunden er løs risikerer du at den treffer deg med stor kraft i en eventuell kollisjon. En hund som veier 17 kg vil ved en bråstopp i 50 km i timen veie rundt et tonn.

Det er viktig å sikre at hunden ikke kan treffe deg hvis du kolliderer. Hvis hunden er sikret unngår du også å ha en panisk hund løs dersom du kolliderer. Det er også det beste for redningsmannskaper som kommer til et ulykkessted. Skal hunden være med på båttur bør den ha flytevest som er tilpasset størrelsen.

Stopper man er det viktig at hunden ikke blir liggende igjen i en varm bil eller båt. Blir hundens kroppstemperatur for høy kan det få alvorlige konsekvenser. Den kan få alvorlige skader i hjerne, og indre organer – og i verste fall dø.

Til utlandet

Skal man til utlandet er det viktig at man har en god oversikt over hvilke vaksiner og behandlinger samt papirer hunden trenger for å komme inn i ferielandet. Ikke minst må man vite hva hunden trenger for å komme tilbake til Norge, for eksempel rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm (Echinococcus). Veterinæren kan hjelpe deg med å finne ut av hva du trenger for å dra til de ulike landene. Det er viktig å huske på at det også stilles krav som må oppfylles for å få hunden inn i Norge igjen når ferien er over.

Hvilke regler som finnes for innreise til Norge, finnes på Mattilsynets nettsider www.mattilsynet.no. I tillegg til minimumskravene er det veldig lurt å gi hunden et middel mot flått, lopper, sandmygg og andre stikkende midd/insekter, slik at den har minst mulig risiko for å bli syk.

Eieren bør snakke med dyrlegen sin om dette i god tid, slik at alt kan ordnes før reisen. Når det gjelder utenlandstur bør man også alltid overveie om det beste er å la hunden bli hjemme, slik at man unngår smittefaren det medfører for hunden å ferdes i fremmede land.

Dersom hunden blir med til utlandet, bør den ikke hilse på hunder eller andre dyr i landet man ferierer, spesielt gjelder dette for turer til sydligere strøk.

Husk på at uansett hvor du oppholder deg, må du ta godt vare på din firbente venn. Er det en veldig varm dag, bør du vurdere om hunden trenger å være med på sykkel eller joggetur midt på dagen, eller om den har mest godt av å ligge i skyggen til det blir litt svalere.

God tur!