Båndtvangen fortsetter
Mandag 21. august opphører ordinær båndtvang og hundeeiere kan igjen gå med hunden løs. Bor du derimot i en av landets 192 kommuner som har utvidet sine båndtvangsregler, er det mulig hunden må bruke bånd en stund til.
Båndtvangsreglene er mange og varierte. Mandag 21. august kan du for eksempel igjen gå med hunden løs i Nittedal kommune, men følger du en av turstiene over til nabokommunen Gjerdrum, må du stoppe på grensen og sette bånd på hunden. Her varer båndtvangen frem til oktober.
Gjerdrum er en av de mange kommunene som har innført egne båndtvangsregler, hvor flere av nabokommunene ikke har sett behovet for en slik forskrift. Eksempler som dette finnes det mange av rundt om i landet.
Kartlagt kommunene
Det er hundeloven som gir kommunene mulighet til å utvide reglene lokalt, det gjør at variasjonene i regler blir veldig store, noe som ikke minst gjør det vanskelig for hundeeiere rundt om i landet å ha kontroll på reglene der de tar med hunden sin. Norsk Kennel Klub har derfor utviklet et kart som inneholder informasjon om de ulike reglene. Du finner informasjon om dette på NKKs egne båndtvangssider.
Båndtvangskartet gir en unik oversikt til alle landets hundeeiere om hvilke båndtvangsregler som gjelder i den kommunen de ønsker å gå på tur med hunden sin. Reglene varierer fra kommune til kommune, og frem til nå har det vært nærmest en umulig oppgave å få en oversikt for folk flest.
I kartet er forskjellene mellom Norges to største byer Oslo og Bergen et annet eksempel på hvor forskjellig lokalpolitikerne tenker. Mens Bergen kommune har innført en hel rekke omfattende båndtvangsregler, har ikke Oslo sett behovet for å innføre noen.
Ulovlige forskrifter
I tillegg til å vise hvilke regler som gjelder i hver enkelt kommune, gir også kartet informasjon om hvilke kommuner som har forskrifter som er strengere enn det hundeloven gir rom for, og som dermed kan være ulovlige.
NKKs jurist har gått igjennom kommunene og kommet frem til at hele 26 av landets kommuner har forskrifter som ikke er forenlige med det hundeloven tillater. Disse forskriftene er potensielt ulovlige, og i kommunene hvor dette er tilfellet må de endre på reglene så raskt som mulig.
Hundeparker
I enkelte tilfeller kan utvidede båndtvangsregler være nødvendig, for eksempel for å ta vare på velferden til andre dyr.
Dyrevelferdsloven er klar på at vi har et ansvar for å sørge for at hundene skal kunne utøve sitt naturlige levesett, altså løpe fritt. Hvis kommunene gjør dette umulig ved innføring av ytterligere båndtvangsregler, må de kompensere for dette ved å opprette områder hvor hundene kan bevege seg fritt.
Vis hensyn
Hundeloven presiserer at hunder kan være løse bare når de blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, og at de skal holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt. Det at ordinær båndtvang opphører medfører derfor at hundeeiere vise hensyn, og sørge for å kontrollere hundene sine - også uten bånd.