Anker dommen – kan ikke akseptere at ansvarlige aktører utestenges
– Slik dommen står i dag er det kun de mest ansvarlige aktørene som er rammet av avlsforbudet dommen fra Oslo tingrett har ilagt, som betyr at uansvarlige aktører kan avle de to rasene akkurat som før. Av hensyn til hundevelferden kan vi ikke la denne avgjørelsen stå uprøvd for en høyere rettsinstans, sier Tom Øystein Martinsen, hovedstyreleder i NKK.
Dommen har blitt grundig gjennomgått og vurdert. NKK tar ikke lett på dommens innhold og konklusjoner, men er tydelige på at en anke er det rette å gjøre.
Virkningen av dommen er uklar
Hovedårsaken er at virkningen av dommen er uklar. Det er de saksøkte oppdretterne som er gitt et forbud mot å avle på disse to rasene. Det store spørsmålet er likevel hvor grensen går for hvem andre som kan avle disse hundene.
Dommen påstår på et generelt grunnlag at det er i strid med dyrevelferdsloven å avle hunderasene engelsk bulldogg, og cavalier king charles spaniel. Samtidig har Mattilsynet som forvalter loven, uttalt at det ikke er forbudt å avle på de to hunderasene, og at slike generelle forbud eventuelt må forskriftsfestes av Landbruks- og matdepartementet.
– Vi ser et stort behov for å få klarhet i hva dommen faktisk betyr på et prinsipielt nivå. Virkningen må være tydelig definert. Det er ikke tilfellet etter denne dommen, sier Martinsen.
Helsearbeidet fortsetter
I dommen fra Oslo tingrett får de dømte partene skryt for det gode helsearbeidet som er gjort. NKK vil i samarbeid med de fremste fagpersonene og institusjonene, fortsette å jobbe målrettet med å styrke helsen til disse og andre hunderaser. I samarbeid med raseklubber og oppdrettere vil vi også fortsette å se på nye tiltak som kan være med på å styrke og fremskynde helsearbeidet ytterligere.
– Gjennom raseklubbene og NKK gis oppdretterne den klart beste muligheten til å avle stadig sunnere og friskere hunder. Strenge helsekrav, og kjent helsestatus flere generasjoner tilbake i tid gir en enestående oversikt og kontroll på avlen. Det er svært viktig for den generelle hundevelfreden at dette arbeidet får fortsette. NKK er ikke en del av problemet, NKK er en del av løsningen, sier Martinsen.
Står samlet om anken
Norsk Kennel Klub, Norsk Bulldog klubb, Norsk Cavalierklubb og de seks oppdretterne er alle enige om å anke dommen, og vil stå samlet også i neste runde i retten. Partene har også valgt å bytte advokatforbindelse. Ny advokat er Anette Fjeld i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS.
Les også: Et steg tilbake for hundevelferden
31. januar 2022 ble Norsk Kennel Klub, Norsk Bulldog klubb, Norsk cavalierklubb og seks oppdrettere dømt for brudd på dyrevelferdsloven i Oslo tingrett. Ved rettskraftig dom betyr det at de dømte partene ikke lenger ville hatt lov til å avle hunderasene engelsk bulldogg, og cavalier king charles spaniel.