Brukshundsport er en samlebetegnelse på aktivitet med hund som omfatter flere allsidige øvelser. Hovedpoenget er bruk av hundens sanser ute i naturen. I konkurranseformen inkluderes også en lydighetsdel.

Det mest naturlige for hunden er jo å bruke sine sanser, og for oss mennesker er det vanskelig å forstå hvilken fantastisk luktesans en hund har! Ved å trene hunden til å ta i bruk nesen sin – i øvelser hundeførere tilbyr – kan du tilfredsstille mye av hundens aktivitetsbehov og utvikle et godt samarbeid med hunden din. Det kan også bli en trivelig hobby som inkluderer både sosialt samvær, trim og frisk luft!

Merk at kun ca. 5 min. oppgaveløsning ved bruk av nese/hode kan gi en like fornøyd hund som 20 min. rask gange.

Bruk av hundens sanser kan gjøres på mange nivåer; fra å bruke nesen til å finne godbiter eller leker i hagen, til å søke etter folk som har gått seg bort. Du trenger ikke mye utstyr for «husbruk», litt mer om du skal trene til konkurranse. «Bruks» som det kalles, er mye likt redningshundens og politihundens oppgaver, men forskjellen er at i deres arbeid reddes liv eller fanges slasker, mens i sivil konkurranseform vil en dommer bedømme hundens og førers opptreden.

I konkurranse deles øvelsene inn i spor, rundering og rapport, som hver har vanskelighetsgrad i 4 klasser; D, C, B og A. Alle klasser har 3 deler; hovedøvelsen, feltsøk og noen lydighetsøvelser. Lydighetsøvelsene gjennomføres på flatt gress- eller grusområde som i en tilsvarende lydighetskonkurranse og er like for alle 3 grener, men øvelsene varierer etter nivå.


De ulike bruksøvelser er:

1. Rundering

Rundering er et overværssøk etter mennesker etter et fastsatt system. Overvær vil si at hunden skal fange og følge lukt, med høy nese. Fører går på en sti eller oppmerket linje i terrenget og sender hunden på søk ut til hver side mens de beveger seg fremover langs stien. Hunden sendes ca. 50-60 m ut i terrenget, bøyer av fremover, kalles inn og kontakter fører for utsendelse til nytt søk på motsatt side. På denne «slangelinjeformede» måten gjennomsøkes store områder på en effektiv måte.

Dersom hunden finner et menneske ute i terrenget skal den raskt melde funn til fører. Det kan skje på to måter. Enten at hunden blir ved funnet og bjeffer til fører har kommet ut (halsmelding), eller at den returnerer til fører med et spesielt bitt i munnen (bringkobbel), og deretter leder fører ut til funnet. Utfordringer kan i terrenget være kryssing av bekker, kupert terreng, varierende vind og godt skulte mennesker!

2. Spor

Spor er som ordet sier; hunden skal med lav nese følge et spor den har blitt satt direkte på eller selvstendig har oppsøkt på angitt sted. Fører skal la seg lede i sporet i en sporline, hunden skal søke helt selvstendig. Underveis skal sporlegger etterlate små pinner som er kodemerket, som må apporteres eller markeres slik at fører får de med seg. De fremvises ved målgang som bekreftelse på at hunden har fulgt sporet.

Sporet kan ha ligget i varierende tid, ha forskjellig lengde og vanskelighetsgrad. Det kan legges av hundefører selv eller en annen person, noe som kan være skikkelig spennende når hunden skal følge det ukjente sporet og fører ikke vet hvor det går!

3. Rapport

Arrangeres ikke så mye i Norge lenger, men er fortsatt registrert som en komkurranseøvelse. Her bør du ha en hund med kondis og god konsentrasjon! Øvelsen består i korte trekk av at hunden skal transportere en «rapporthylse» rundt halsen og sendes fra fører til en hjelpefører og tilbake igjen, over fastsatte strekninger (varierende nivå, i D 2x 500m, i A opptil totalt 6 km)

Løypa kan gå på stier over jorder og gjennom skog og hunden er ute av syne. Hunden skal håndtere forstyrrende tiltak som eks. mennesker på stien, andre løpende hunder eller skudd. Det er på makstid så hunden må løpe ganske fort og målrettet, og skal helst ikke bjeffe!  Utenom båndtvangstiden er dette en morsom øvelse dersom du har tilgang til disponibelt terreng. Se regelverket for Rapport for ytterligere informasjon om denne øvelsen.

4. Feltsøk

Her sendes hunden ut i et område (skog, jorde, plen) for å finne og apportere gjenstanden til fører. Hunden skal jobbe helt selvstendig i feltet som kan være fra 20 – 50 m bredt og 50 m dypt. Det som avgrenser feltet er ikke et gjerde, men at mennesker har tråkket på kryss og tvers innenfor grensene. Det ligger da lukt der og ikke utenfor, noe som medfører at hunden faktisk holder seg innenfor fertområdet!  I feltet kan det ligge opptil flere gjenstander som eks. barnesko, brilleetui eller hanske, men ikke sterkt farget eller av metall.  Hunden skal søke på tid som varierer etter vanskelighetsgrad, antall gjenstander den skal finne og størrelsen på feltet. Gjenstand skal avleveres som i apport, og tygging medfører trekk i karakter.

Flere detaljer om disse øvelsene finner du i regelverket for brukshundprøver, men det er absolutt noe man kan ha det morsomt med uten å tenke karakterer også!

Lurer du på noe i forbindelse med medisinbruk og deltagelse på prøver?  Se her og /eller send mail til antidoping@nkk.no