Ormekur

Når du henter valpen hos oppdretter, skal den være behandlet mot innvollsorm. Hvor hyppig den er behandlet, er litt avhengig av hvilket middel som er brukt. Opplysninger om når valpen din er behandlet og med hvilket middel skal stå i papirene du får med fra oppdretter. Kontakt eventuelt dyrlegen for å høre om det er behov for ytterligere behandling. Voksne hunder trenger vanligvis ikke rutinemessig parasittbehandling, da det kan være fare for utvikling av resistens. Det er anbefalt at hundens avføring undersøkes hos dyrlegen ved mistanke om innvollsorm, og at behandling skjer på bakgrunn av hvilke funn som blir gjort. Dyrlegen må også skrive resept på ormekur dersom hunden skal behandles (ormekur er ikke lenger reseptfritt) – se Reise til utlandet.

Vaksinering

Når valpen er tre måneder gammel, skal den vaksineres både mot parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse, eventuelt også mot kennelhoste. Neste vaksine skal den ha når den er 12 måneder gammel, og senere minst hvert tredje år resten av livet. Hvis du ønsker at valpen skal være vaksinert mot kennelhoste, må den vaksineres en gang i året.

Dersom det er grunn til å anta at valpen blir utsatt for stort smittepress før den er tre måneder gammel, anbefales det at den får sin første vaksine mot parvovirus når den er mellom syv og ni uker gammel, Dette viruset finnes i ulike miljøer i Norge, og gir alvorlig sykdom som kan være livstruende for unge valper. Valper som luftes på steder der det ferdes mange andre hunder, bor sammen med hunder som er mye ute blant andre hunder etc, bør derfor få denne tidlige parvovaksinen. For reise til utlandet kreves det at hunden er vaksinert mot rabies. Mer informasjon om reise med hund finner du her.

ID-merking

Alle valper skal være ID-merket senest ved tidspunktet  for endelig registrering. Når hunden er ID-merket, vil dette bli registrert i Norsk Kennel Klub og Dyreidentitet AS.

Opplysninger om hunden kan man få ved å gå inn på www.nkk.no eller www.dyreidentitet.no og taste inn ID-nummeret. Her kan du også oppdatere adresseinformasjon.

ID-merking er også viktig hvis hunden kommer bort, derfor er det svært viktig at kontaktinformasjonen er oppdatert. Chipen avleses av veterinær eller andre med chipavleser og kan  på en enkel måte spores tilbake til eieren.