Det finnes flere hundre forskjellige raser, hvorav cirka 280 er i Norge. De minste veier under to kilo, de største kan være over 100 kilo. Det finnes hunder med lang pels, og det finnes hunder med kort pels, eller til og med uten pels. At det finnes så mange raser betyr at variasjonen er stor. Men det finnes mest sannsynlig også en som passer for deg og dine behov og ønsker. Alle raser har sine fordeler og ulemper.

Skaff deg kunnskap!

At det finnes såpass mange raser øker også muligheten for å velge feil. Nettopp derfor er det viktig å skaffe seg kunnskap før man kjøper hunden.

Tenk over hva du forventer av hundeholdet og hva du kan tilby hunden av tid, omsorg, aktiviteter, sosialt miljø, stell og plass. Kunnskap om den enkelte hunderase er nødvendig dersom du og hunden din skal få et godt liv sammen og for at hunden skal oppfylle de forventningene du har til ditt hundehold. 

Hunden trenger at flokken dens er hjemme og holder den med selskap. Det tar tid å ta vare på en hund – man skal ikke bare gå turer, men også aktivisere hunden mentalt. Hunder har behov for et miljø som er tilpasset dens behov, og den trenger å tilbringe tid sammen med familien sin. 

Til gjengjeld skaper hunden mye glede i huset. Som eier har du alltid noen som holder deg med selskap, noen å ha gode stunder med og ikke minst får du mosjon og blir kjent med nye mennesker.

Bruk god tid på NKKs rasevelger, og velg noen raser du tror kan passe for deg. Deretter kan du kontakte raseklubben og oppdrettere. Oppdrettere stiller krav til sine valpekjøpere, så du bør få vite hva som forventes av deg dersom du kjøper akkurat denne rasen, og du får besøkt hunden i sitt hjemmemiljø.