Den viktigste bruksegenskapen hos norske hunder er at den skal kunne fungere som familiehund, både mentalt og på turer i skog og mark. I raseavl er det viktig at hundene har de egenskapene rasen skal ha,og på utstillinger bedømmes hver enkelt hund opp mot den offisielle rasestandarden. På den måten vet du som valpekjøper ganske mye om det du kan forvente av nettopp din hund. 

En hyggelig hundehobby

For mange er også hundeutstilling en spennende hobby, både når det gjelder selve konkurransen og miljøet omkring. Her treffer du andre hundeeiere som du kan utveksle erfaringer med, du får sett andre hunder, både av din egen rase og andre raser, og du blir kjent med mennesker som også har interesse for hund. Kanskje får du se mor og far til hunden din, søsken eller andre slektninger.

Titler og resultater registreres

Norsk Kennel Klub og NKKs medlemsklubber arrangerer et stort antall utstillinger og andre arrangementer i løpet av året. Noen av disse er offisielle, såkalte terminfestede utstillinger. Aktiviteter som er offisielle kalles «terminfestede» fordi du finner oversikt over disse i terminlisten.

  • Gå til terminliste for utstillinger for å søke etter arrangement.
  • Relevante regelverk for utstilling finner du under Dokumenter.

At arrangementet er offisielt betyr at resultatene registreres i dogweb og titler stambokføres.

Terminfestet utstilling er:

  • Internasjonal utstilling (hvor CACIB -innstilling til internasjonal championat- deles ut)
  • Utstillinger arrangert av rase- og distriktsklubber
  • Spesialutstillinger som arrangeres av raseklubber for sin(e) rase(r), og hvor klubben  tildeles såkalt «stort» certifikat

I tillegg til offisielle arrangementer finnes det mange uoffisielle:

  • Open Show – det konkurreres ikke om certifikat
  • Match Show – en utstilling etter utslagsmetoden der to og to hunder møtes etter cup-prinsippet
  • Valpeshow – utstilling for de yngste hundene

Følg med på annonser i Hundesport, i klubbenes egne blader og på klubbenes nettsider for å få vite mer om hvilke arrangement som står for tur.

Ny i ringen?

Om utstilling er nytt for deg anbefaler vi vår folder «Ny i ringen». Folderen forklarer utstillingsregler på en lettfattelig måte. Lykke til i ringen!

Vil du lære mer om juniorhandling?

Da kan du besøke NKKU – Norsk Kennel Klub Ungdom – sine nettsider her.