Egenskaper/Mentalitet:

Puddelen egner seg som brukshund med spor og søk, og den store puddelen bærer gjerne kløv eller trekker. Faktisk har puddel blitt bruk aktivt som trekkhund og deltatt i store trekkhundkonkurranser i Canada. Her må det tillegges at disse hunder fikk sin pels spesialbehandlet for ikke å bli våte og kalde.

Mange pudler brukes i dag som førerhund for blinde og assistenthunder for funksjonshemmede.

Førerhundskolen skal være spesielt begeistret for denne rase da hundene har et godt temperament og er lettlært.

Opprinnelig fantes det hunder med svært ulikt temperament, ettersom hva de skulle brukes til. De tyske var skarpe og de engelske var milde. I dag kjennetegnes rasen ved at de er myke, lett å oppdra, glade, lekne, sosiale og svært menneskekjære.

Enkelte individer er selvsikre og selvstendige, men de fleste innordner seg lett sin familie.

Størrelse/Utseende:

Puddelen skal først og fremst være en harmonisk, velbalansert hund som opptrer elegant. Det er en kvadratisk bygget hund, med sunne bevegelser og stolt reisning. Den skal ha et intelligent uttrykk, være våken og aktiv. Mange med allergier tåler denne rasen.

Puddelen har i dag fire utstillingsfrisyrer og en sportsklipp:

  • Kontinental løveklipp
  • Engelsk løve
  • Valpeklipp/Valpeløve
  • Toilette 60
  • Lammeklipp

Puddelen finnes i fire størrelsesvarianter: Stor, mellom, dverg og toy. Størrelsesmål for dvergpuddel er 28 – 35 cm i mankehøyde. Rasen skal fremstå som en forminsket mellompuddel. Den skal i så stor grad som mulig ha de samme proporsjonene som mellompuddelen, og ikke vise tegn på dvergpreg.

Pelsstell:

Pelsen er karakteristisk krusete og røyter ikke. Når puddelen er klippet og frisert i den tradisjonelle løveklipp, har den et uttrykk av stolthet og verdighet. Tillatte farger er sort, hvit, brun, grå, aprikos og rød.

Historikk:

Puddelen er en meget gammel rase og typen har eksistert på kontinentet siden tidlig middelalder. 

Opprinnelsen til rasen er ukjent, men det er ikke usannsynlig at rasen er kommet fra gamle jakthunder som ble blandet med den urgamle rasen puli. Puli er en aktiv og lettlært hyrdehund, med krøllete pels og hengende ører. Av nåværende raser er portugisisk vannhund og irsk vannspaniel slektninger av puddelen.

Frankrike er i dag vedtatt som puddelens opprinnelsesland. Det er anerkjent at storpuddelen er den eldste varianten av rasen, men vi vet at miniatyrutgaven fantes allerede i Italia på 1500- tallet. 

Fra 1800-tallet avlet man frem de mindre pudlene fra små eksemplarer av de store. Både de store og de små ble kalt puddel, for så å bli delt inn i liten puddel og stor puddel. Fra 1989 har vi i Norge fire størrelsesvarianter: Stor, mellom, dverg og toy. I England og USA har de kun tre varianter, det er toy, mellom og stor.

Her er dverg ikke en tillatt størrelse og det er ikke lov å blande de tre variantene. I Norge er det ikke tillatt å blande de ulike varianter, bortsett fra toy og dverg.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!