Egenskaper/Mentalitet:

Rasen brukes først og fremst som selskapshund, men er en meget allsidig rase som kan brukes til det meste. Det er en utrolig sosial og språkmektig hund, som sjelden ypper til eller kommer i bråk med andre hunder, og de viser ofte en spesiell forkjærlighet for hunder av samme rase som seg selv. Rasen er meget intelligent og trenger mental stimuli så vel som fysisk.

En Chinese Crested er oftest veldig knyttet til sin flokk. De er selskaps- og kosesyk og gjør seg vel fortjent til betegnelsen «borrelåshunder».

Størrelse/Utseende:

Mankehøyde for hanner er 28-33 cm. Mankehøyde for hanner er 23-30 cm. Huden skal være myk og smidig. Bevegelsene skal være flytende og elegante.

Helse:

Noen linjer sliter med temperament, skye og nervøse, noen også aggressive.

Det er derfor svært viktig at man velger en seriøs og ordentlig oppdretter som helsetester i henhold til klubbens anbefalinger. Kjent DNA-status på begge foreldre for primær linseluksasjon, utført av godkjent laboratorie og registrert i NKKs database dogweb, er et krav for å få registret kullet hos NKK.I tillegg anbefaler NCCK at følgende helsetester/undersøkelser er gjort på begge foreldrene:

  • Øyelysning av godkjent øyelyser som maks er 12 mnd ved parringstidspunkt - Skal være registrert i dogweb
  • Kjent status for tåreproduksjon: Skal være registrert i dogweb
    Kjent status for patellaluksasjon (hovedregel er at hunder som går i avl er fri – har 0/0): Bør for hunder født etter august 2012 bør være registrert i dogweb
  • Gonioskopi: Skal være registrert i dogweb
  • Kjent DNA-status for rcd3-PRA og prcd-PRA – Bør være registrert i dogweb

Seriøse oppdrettere viser uoppfordret frem helseattester på foreldredyrene og nær slekt, og informerer om de uønskede ting som har oppstått på nær slekt.

For valpekjøpere er det viktig å huske at det finnes uønskede ting bak alle hunder og i alle stamtavler. Oppdrettere som påstår at det ikke finnes noe uønsket på deres linjer er enten ikke ærlige, eller har ikke undersøkt de linjene de avler på.

Pelsstell:

Den hårløse varianter har hår på hodet som strekker seg ned mot nakken, pels på føttene og halen. Resten av kroppen er hårløs. Hos varianten powder puff er kroppen dekket med et bløtt slør av pels.

Historikk:

Rasen står i standarden oppført med England som hjemland og Kina som opprinnelsesland.

Det er mange teorier om opprinnelse, hvor noen kan underbygges av fakta, andre ikke, og det er generelt lite litteratur å støtte seg på.

Den mest troverdige/sannsynlige teorien er at opprinnelsen til de 3 hårløse rasene; The Chinese Crested, Xoloitzcuintli og Peruvian Inca Orchid, er en spontan mutasjon som oppsto i Sør og/eller Sentral-Amerika for 3000-4000 år siden, og senere spredte seg utover verden med sjøfarere og oppdagelsesreisende, og at alle 3 rasene har sitt utspring i Xoloen. Det er funnet figurer av nakne hunder i f.eks. graver etter Aztek-indianere, som underbygger denne teorien.

Selv om Chinese Crested er en gammel rase er den forholdsvis ”ny” her i Norge, de første Chinese Crested kom til Norge i 1984/85, og i 1986 ble de to første valpekullene registrert i Norge.

Puffens historie er dessverre ikke bare hyggelig. Puffene var ikke like ettertraktet som de nakne. De kunne ikke stilles ut og ikke brukes i avl, og ble sett på som et uønsket «biprodukt» som man enten avlivet eller ga bort som kjæledyr. Etter hvert ble det åpnet for å bruke puffene i avl, men ikke før i 1986 ble det tillatt å stille ut puffer. I dag er powder puffene likeverdige med de nakne og en nydelig variant av rasen.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Rasen omtales i BSI - Breed Specific Instructions regarding exaggerations in pedigree dogs. BSI beskriver risikoområder hos enkelte hunderaser, og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd dersom de blir for ekstreme. 

Lykke til!