Hvordan velge kvalitetsfôr til hunden

jack russel terrier surfer på kjøkkenbenken etter mat

Når det kommer til å velge det riktige fôret, er det en rekke faktorer man må tenke på, som for eksempel allergier, sensitiviteter, aktivitetsnivå og hud- og pelsproblemer. NKKs hovedsamarbeidspartner Musti hjelper deg å velge rett fôr.

Å velge riktig hundemat kan fort kjennes som en egen, komplisert vitenskap. Det er et enormt utvalg innenfor fôrmarkedet nå, og med så mange valg er det lett å bli overveldet. Vi håper at tipsene i denne artikkelen vil gjøre det litt enklere å velge riktig kvalitetsfôr til hunden din!

Hvordan vet du om fôret er av høy kvalitet?

Kvalitetsfôr inneholder mye protein fra kjøtt, i tillegg til alle næringsstoffene hunden din trenger. Flere tørrfôr inneholder også naturlige ingredienser som støtter leddene, pelsen og fordøyelsessystemet. Fett er viktig for hunder, så fôret man velger bør inneholde riktig mengde fett. Valper og aktive hunder trenger for eksempel mer fett enn andre. Kvalitetsfôr inneholder også en rimelig mengde med karbohydrater, og litt fiber som styrker de gode bakteriene i hundens tarm

Ikke glem ingredienslisten

Det er fort gjort å få et godt førsteinntrykk av fôret, for så å ta en nærmere titt på ingredienslisten og se at det kanskje er noe som skurrer litt. Se rekkefølgen på ingredienslisten. Den ingrediensen som er nevnt først har den største prosentandelen i fôret, og i kvalitetsfôr pleier dette å være kjøtt. Det er alltid et godt tegn hvis du kan finne enkle ingredienser som kylling, svin, and eller lam. Unngå kunstige og upresise ingredienser som "animalske biprodukter".

eksempel på ingrediensliste Musti

Ingredienslisten skal skrives med den ingrediensen som det er mest av først, men iblant deler produsentene opp ingrediensene. Ved å gjøre dette får ingrediensene en lavere prosentandel og kan plasseres lenger bak i listen. Et eksempel kan være at fôret inneholder eple (10 %), men at de har omskrevet det til eplekjøtt (8 %) og epleskall (2 %).

Brit Care – et hypoallergent fullfôr av høy kvalitet

Et fôrmerke som mange kjæledyreiere har lagt sin elsk på er Brit Care. Brit Care er et fôrmerke som produserer hypoallergent hundefôr av høy kvalitet. Fôrene deres er frie for mais, soya og hvete, som er de mest vanlige allergenene, og de har et høyt kjøttinnhold. Dette forebygger risikoen for fordøyelsesproblemer og allergiske reaksjoner.

Britt Care har et stort sortiment og fôr til hunder av alle mulige størrelser, ulike aktivitetsnivå og aldersgrupper. Fôrene deres dekker det ernæringsmessige behovet til kjæledyret gjennom hele livet. Fôr fra Brit Care er utviklet med utgangspunkt i hundens biologiske opprinnelse som rovdyr, og derfor er kjøtt en viktig hovedingrediens.

Fôrene deres er basert på allergivennlige og lettfordøyelige ingredienser av høy kvalitet. Fôrene deres er også tilsatt:

 • Inulin som er bra for tarmen.
 • Urter som øker vitaliteten
 • Mye C-vitamin for å støtte en god helse.

Tegn på at hunden har riktig kosthold

Det hunden din spiser er avgjørende for hundens helse, og derfor er det veldig viktig at vi velger riktig fôr! Ved å gi hunden din et fôr som passer den godt, hjelper du den med å opprettholde en god allmennhelse. Her er noen tegn på at hunden din trives på fôret:

Pelsen er blank, huden ser frisk ut, og hunden hverken klør eller biter seg selv.
Avføringen er fast og fin, magen fungerer godt og hunden greier å ta opp alt av næringsstoffer fra fôret.

 • Hundens ånde lukter ikke vondt.
 • Øynene er klare og renner ikke.
 • Hunden har tilstrekkelig med energi og en god appetitt.
 • Unike individer – unike behov

Når du har fått oversikt over hva som kjennetegner kvalitetsfôr, er det på tide å finne riktig fôr til din egen hund. Her er noe av det du må ta hensyn til:

Hundens alder – hundens ernæringsbehov endres med alderen. Valper som fortsatt dier eller som ved 3-6 ukers alderen skal avvennes fra å die trenger en spesiell type fôr. Etter denne fasen skal de gå over til et vanlig valpefôr frem til de er ca. 1 år gamle. Valper av større raser kan med fordel fortsette på valpe- eller juniorfôr frem til de er 18-24 måneder. Etter valpefôret er det på tide med et voksenfôr, og dette spiser hunden ofte til den er 8-10 år gammel (hvor lenge den går på voksenfôr kommer helt an på individet). Etter voksenfôr går hunden over til et seniorfôr, men dette er ofte avhengig av hvordan hunden eldes.

Mange av oss er svært fornøyde med fôrvalget vårt, og det kan derfor føles nesten skremmende når hunden blir eldre og man må lete seg gjennom fôrjungelen på nytt. Da kan det kjennes trygt å gå gjennom sortimentet til det gjeldende fôrmerket deres, for å se om de har et fôr som er det naturlige nestevalget i hunden din sitt liv. Et godt eksempel er Brit Care Grain Free Salmon. Det finnes hele fem varianter av Grain Free Salmon: Puppy, Junior Large Breed, Adult, Adult Large Breed og Senior & Light. Disse fôrene har alle de samme grunningrediensene, samtidig som hver variant retter seg mot det hunden trenger i sitt gjeldende livsstadium. På denne måten vet du at du gjennom hele hundens liv kan fortsette å gi den det den liker, tåler og som er bra for den.

Hundens størrelse – størrelsen mellom ulike hunderaser varier mye mer enn for eksempel mellom katteraser. En liten hund har som oftest et mindre energibehov enn en stor, voksen hund, og derfor er det mange fôrprodusenter som grupperer fôrene deres i forhold til størrelse. Hvor mange inndelinger de har pleier å variere, men de skiller vanligvis mellom små, mellomstore og store hunder. Å avgjøre hvilken vektklasse hunden din tilhører kan være vanskelig ettersom mange hunderaser er litt i grenseland. En mer generell inndeling kan være:

 • X-small 1-4 kg
 • Mini 1-10 kg
 • Medium 11-25 kg
 • Maxi 26-44 kg
 • Giant > 45 kg

Man ser inndeling mellom størrelse allerede i valpestadiet. Valper av raser i små til mellomstore pleier ofte å gå på et vanlig valpefôr til de er 10-12 måneder. Valper av store raser derimot går ofte på et valpe- eller juniorfôr frem til de er omtrent 2 år. En god grunn til å skille mellom valper av store og små raser er at en stor hund vokser raskere og bruker lengre tid til å nå full størrelse enn en liten. For store hunder blir det derfor viktig med et fôr som fremmer en god leddhelse og et litt lavere fettinnhold for en mer stabil vekst. Hvis du er på jakt etter et valpefôr til den store valpen din er Brit Care Dog Sustainable Junior Large Breed Chicken & Insect et godt valg. For valper av små raser er Brit Care Mini Grain Free Puppy Lamb super og for mellomstore er Brit Care Dog Puppy Grain Free Salmon et godt alternativ.

Når hunden har blitt voksen er det også viktig med et kosthold som legger til rette for størrelse, og da er det lurt å se etter størrelsesreferanser i fôrnavnene. I Brit Cares forserie «Mini» finner du en rekke fôr til hunder av små raser, og Brit Cares fôr med navn som inneholder «Large Breed» er, som navnene tilsier, spesielt laget for hunder av store raser. Det finnes også fôr spesielt rettet mot mellomstore raser, som f.eks. Brit Care Dog Sustainable Adult Medium Breed Chicken & Insect og Brit Care Dog Adult Medium Breed Hypoallergenic Lamb, men fôr uten en størrelsesindikator i navnet er som oftest godt egnet for mellomstore hunder.

Hundens rase – flere fôrprodusenter tilbyr ulike rasefôr. Disse fôrene er utviklet med tanke på en bestemt rases egenskaper og behov. Et rasefôr kan blant annet legge til rette for vanlige sykdommer innad rasen.

Spesielle behov – det finnes også hundemat som er spesielt formulert for å nå spesielle behov. Dette kan være fôr som er bra for leddene, fordøyelsen, hud og pels, munnhelsen, allergi, vektkontroll og mer. Det finnes også fôr som legger til rette for at hunder har ulikt energibehov; en arbeidshund trenger for eksempel mer energi i fôret enn det en selskapshund gjør. Det finnes også en rekke kornfrie fôrvarianter.

Ta fôrpraten med Musti

Musti startet sin første butikk i 2016, og de siste syv årene har de møtt mange unike to- og firbeinte kunder. Mustis butikkpersonale er svært kunnskapsrike og tar mer enn gjerne fôrpraten med dere neste gang dere tar turen innom. Da kan du fortelle litt om hundens behov og få hjelp til å velge det fôret som passer din hund best.

Hos Musti tilbyr de smaksgaranti, som vil si at hunden din kan teste fôret i ro og mak hjemme. Hvis hunden din ikke liker fôret, kan dere levere det tilbake. Det må da være igjen minst 50 % av fôrsekken (75 % ved Royal Canin). Smaksgaranti gjelder t.o.m. 2 måneder etter kjøp. Les mer om Mustis smaksgaranti her.

Musti har også bonusprogrammet 6+1 hvor du får hver 7. fôrsekk gratis. For å være med i bonusprogrammet må man være Venn av Musti. Les mer om 6+1 her.

Psst! Det er lett å bli overveldet når man blar nedover det store utvalget av fôr. På musti.no har de prøvd å gjør det litt enklere for deg ved å ha muligheten til å filtrere etter diettbehov, aktivitetsnivå, alder og mye mer. Du finner filtrene på høyre side av produktene, og ved å klikke på "Flere filtreringsalternativ" dukker det opp en mengde ulike alternativer som kan hjelpe deg med å finne det riktige fôret til akkurat din hund!

Musti er NKKs hovedsamarbeidspartner
 

 

Våre samarbeidspartnere: