Egenskaper/Mentalitet:

Bolonkaen er en kjærlig selskapshund med livlig gemytt og stødig temperament. Den er lettlært og kan brukes i ulike aktiviteter som spor, lydighet og agility. Den trives som familiehund og tilpasser seg lett familiens aktivitetsnivå. Rasen antas å leve i 14-15 år.

Bolonkaen liker å være med på det som skjer og vil med sitt våkne vesen trives med familiens oppmerksomhet. Rasen regnes ikke for å være spesielt bjeffete, men det kan selfølgelig være individuelle forskjeller.

Størrelse/Utseende:

Mankehøyde: Hannhunder og tisper: opp til 26 cm. Vekt: Idealvekt 3 - 4 kg. Kroppen er litt lengre enn den er høy, og er harmonisk bygget. Virker tiltalende pga de klare fargene i den store pelsen. Søtt og vennlig uttrykk. Må ikke likne shih tzu eller puddel.

Pelsstell:

For den som liker velpelsede hunder, er det lite som er flottere enn en bolonka i god pelskondisjon. Men det krever en god del stell. De to første årene, i skiftet mellom valpe- ogvoksenpels, må man være særdeles vaktsom for tover og knuter. Bolonkaen røyter normalt ikke, og er såkalt «allergivennlig».Likevel har man ingen garanti, og det anbefales at allergikere å prøver samvær med en bolonka før eventuell anskaffelse av valp. Vær obs på atvalper kan avgi mer allergener enn voksne hunder.

Helse:

Bolonkaen ble registert i Norge fra 2013, så vi har ikke så lang erfaring med rasen. Flere miniatyrhundraser har problemer med øyne og knær. Dette er også mange bolonkaoppdrettere oppmerksom på. Klubben har krav om at det skal være kjent øyelysnings og kneleddstatus på foreldredyr før man kan registrere valper etter dem i NKK. Informasjon om rasen finnes hos NKK, på siden www.nmhk.net og facebook: Bolonka NMHK.

Historikk:

Bolonkaen ble avlet fram på 1950-tallet. Rasene bichon frisé, lhasa apso, shih tzu var med i dens opprinnelse. Den ble godkjent i 1966, og de viktigste rasetrekkene var liten størrelse, 20-24 cm og kraftig, ensfarget pels. Den russiske nasjonale klubben ble dannet i 1999.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!