Egenskaper/Mentalitet:

Da rasen ble brukt til selvstendig å vokte husdyr for rovdyrangrep, var man like avhengig av hundens vokteregenskaper som dens flokktilhørighet. Dette resulterte i styrke og bevegelighet, sammen med mildhet og tilhørighet til dem hunden voktet. Rasen har derfor en viss uavhengighet og sans for initiativ, noe som krever en viss autoritet fra eieren.

Pyreneerhund er en ypperlig familiehund så vel som gårdshund. Den er veldig tålmodig og varsom med barn og alle andre dyr. I tillegg til familiehund og vokterhund kan den også brukes til trekkhund (ikke noe tempo men stødig trekkhund), bære kløv, søkshund (er glimrende til kadaversøk blant annet), terapihund og lydighet og agility. De to siste krever en del mer arbeid for å få til siden pyreneerhunden er såpass selvstendig, men det er fullt mulig.

Størrelse/Utseende:

Pyreneerhunden er en stor og elegant rase. Tispene har en mankehøyde på 65-75 cm og hannene 70-80 cm +- 2 cm.  De vokser i høyden det første året, deretter legger de seg mer ut i både hode og kropp. Derfor er den ikke fullt utvokst før den nærmer seg 3 år.

Noen er helt hvite men mesteparten har innslag av grått eller grevlingfarget på ørene eller hodet. Enkelte har fargeflekker på kroppen også. Nesebrusken skal være helsort.

Pelsstell:

Pelsen er myk tett og lang. Noen har litt lengre pels enn andre og hannene har en god manke. I røyteperiodene er det dermed mye hår, men tar man en god gjennomgang av pelsen 1 til 2 ganger i uken så holder den seg fint.

Historikk:

Pyreneerhunden stammer fra pyreneerfjellene mellom Frankrike og Spania der den har vært kjent siden 1100-tallet. Rasen har blitt brukt i århundrer, og blir fremdeles brukt, som vokterhund til sauene. Rasens mentale egenskaper er så og si uendret opp gjennom århundrene.

Det sies at solkongen, Ludvig XIV av Frankrike holdt slike hunder ved sitt hoff. På 1700-tallet gjorde Luis XIV pyreneerhunden til det franske hoffets offisielle hund.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!