Egenskaper/Mentalitet:

Pumi er en livlig, lettlært og modig hund. Som de fleste gjeterhundraser er den full av arbeidslyst, men er også en meget kjærlig hund som trives godt i en varm armkrok på sofaen. Den kan være mistenksom og vaktsom mot fremmede, så sosialisering fra ung alder er viktig. Det kan være mye lyd i en pumi, men det går an å lære den når og hvor den får bjeffe.

Størrelse/Utseende:

Pumien er en middels stor hund med tydelig terrierpreg. Idealhøyden for en hanne er 43-45 cm (tillatt: 41-47 cm). For en tispe er idealhøyden 40-42 cm (tillatt 38-44 cm).

Varemerket til rasen er de meget livlige og bevegelige ørene, hvor den fremste tredjedelen kipper fremover.Pelsen skal danne bølger og krøller. Tillatte farver er alle nyanser av grå, hvit, sort og fawn (rød, gul eller creme grunnfarve - ønskelig med spor av grått/sort og tydelig maske). De mørkebrune øynene skal være ovale.

Helse:

Pumien er en frisk rase, men HD, AD og patellaluksasjon kan forekomme. Rasen øyelyses før bruk i avl, fortrinnsvis med tanke på RD.

Pelsstell:

Pelsen må børste og klippes med jevne mellomrom, da pumien er en røytefri hund. Pelsen blir som regel cirka 12-15 cm lang. Bades ved behov.

Historikk:

Rasen pumi blir for første gang omtalt i 1815. Man regner med at den begynte å skille seg ut som egen rase på sytten- og attenhundretallet. Det er litt uklart hvordan rasen oppsto, men mest sannsynlig er grunnlaget puli, krysset med tyske spisshunder, briard, og diverse terrierraser.

Dette var hunder som kom til Ungarn sammen med importerte saueflokker. Frem til nittenhundretallet var avlen av puli og pumi ganske sammenblandet. På en utstilling i 1920 ble pumi regnet som en lokal variant av puli. I 1921 kom det første forsøket på å skrive en selvstendig rasestandar for pumi, og i 1923 dukket den opp som separat rase på utstilling. Rasen ble godkjent av FCI i 1966.

Pumien ble fort en relativt populær rase, på landet som gjeterhund for får, svin og kveg, i mer urbane strøk som skadedyrbekjemper og vakthund. Den har også blitt brukt på villsvinjakt.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!