Egenskaper/Mentalitet:

Rasen har fremdeles sin arbeidsvilje i behold, selv om dens område også har blitt lydighet og agility, i tillegg til alle typer vannarbeid. Det finnes også noen hunder som brukes på jakt og til viltsporing. Ellers i Norden finnes det vannhunder som brukes til servicehunder, blindehunder og narkotikahunder. Portisen, som den gjerne kalles, er en robust hund som trives med nesten alle aktiviteter. Det er bare eierens fantasi som setter grenser for hva den kan gjøre. Rasen fungerer utmerket i en livlig barnefamilie og er hengiven og leken. En portis egner seg bra som renraset selskaps­hund, men mange vannhunder er meget glade i aktiviteter og krever en del oppmerksomhet. Det er klart positivt for hunden om den får oppgaver å løse. Den er positiv og frampå uten å virke nervøs og stresset. Den kan jobbe hardt når det trengs, men ta det rolig innimellom. Det er en mellomstor hund med lang pels som har ujevn struktur og klippes i løvefrisyre. Denne klippingen ga hunden optimal rørlighet, samtidig som den beskyttet vitale organer når hunden svømte. 

Som innen alle raser varierer arbeidsviljen og motivasjonen mellom individene i rasen. For å få en hund som passer deg, be din oppdretter om hjelp til å velge valp.

Når man velger en portugisisk vannhund er det viktig å se bak det sjarmerende vesenet, hvor det finnes en sta hund med masse vilje. Det er en rase som ikke er fornøyd med å sitte inne hele dagen, den krever å få brukt kropp og sinn for å være fornøyd og rolig innendørs.

Størrelse/Utseende:

Hund av middels stor type, proporsjonert bygget, kraftig og muskuløs. Musklene, som er utviklet gjennom regelmessig svømming, er tydelig markert. En hund med stor intelligens, og som med letthet og synlig glede mottar instruksjoner fra eieren.

Mankehøyde for hannhunder er 50-57 cm (idealhøyden er 54 cm). Mankehøyde for tisper er 43-53 cm (idealhøyden er 46 cm). Vekt for hannhunder: 19-25 kg. Vekt for tisper: 16-22 kg.

Pelsstell:

Rasen har ikke underpels, og feller sparsomt med pels. Eiere bør belage seg på cirka to timer i uken til børsting, bading og klipping.

Pelsen skal ha volum med kraftig hårlag som jevnt dekker kroppen utenom armhulene og lysken der det er litt tynnere. Den rasetypiske løveklip­pen klarer man lett å klippe selv hvis man får hjelp de første gangene. Pelsen barberes kort på bakparten og nesepartiet. På halen lar man det være igjen en tredjedel uklippet som en haledusk.

Fargene er svart, hvit, og ulike nyanser av brunt, eller kombinasjoner av svart eller brunt med hvitt. De svarte og brune hundene kan ha hvite tegninger. En hvit pels er ikke tegn på at hunden er albino forutsatt at snuten, munn og øyelokkskanter har svart pigment.

To pelstyper forekommer:
1)     Ganske lang pels, bølgete, ganske luftig og lett glinsende.
2)     Kortere hår, som er krusete og bygger kompakte, sylinderiske lokker som er ganske matt.

Historikk:

Rasen er meget gammel, den ble ansett som den beste hjelper en portugisisk fisker kunne få og var fiskernes uatskillelige venn og arbeidsredskap. Den hadde stort bruksområde, ikke bare under fiske, men også som vakt for å forsvare båt og eiendeler. Mens eieren fisket var hunden oppmerksom, og skulle en fisk slite seg fra kroken eller ut av nettet hoppet hunden i vannet for å fange den og dykket under vannet om så det behøvdes.

Den svømte også for å føre tilbake nett som hadde gått i stykker og rep som hadde løsnet. Hundene ble også brukt som kurer mellom båt og land eller omvendt, selv om avstanden var stor.

Når fisket ble modernisert forsvant hundene nesten og ble sjelden sett rundt Algarve-kysten.

Vannhunden hadde en viktig rolle og ble høyt vurdert. I dag har rasen sterke røtter i USA, England og de nordiske landene. Rasen kom til Norge på 70-tallet, og i dag er det ca 550 vannhunder i Norge.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!