Egenskaper/Mentalitet

Lancashire heeler er en god arbeidshund. Rasen er førerfokusert og lærer lett. Dens iver og interesse for "hjernetrim" gjør at den er fin å bruke til agility, lydighet, rallylydighet, spor, feltsøk, rundering, heelwork, freestyle mm. Den er også fin som selskapshund, men siden den opprinnelig er avlet for å arbeide, vil den gjerne ha oppgaver i tillegg til tur.

En lancashire heeler er meget hengiven ovenfor sin eier. Heeleren er opprinnelig en kugjeter og har mange av egenskapene til gjeterhunder. De vil være flokkfokuserte og i mindre grad være interesserte i mennesker utenom det de anser for å være sine. 

Størrelse/Utseende:

Lancashire heeler er en liten, robust bygget hund. Idealhøyden er 25 cm for tisper og 30 cm for hannhunder. Pelsen skal bestå av tynn underull som er helt dekket av motstandskraftig, kort, tykk, hard og rett dekkpels. Noe lengre dekkpels på halsen. Underullen skal ikke synes gjennom dekkpelsen eller gjøre slik at pelsen på halsen står ut. Lang eller alt for bølget pels absolutt ikke ønskelig.

Fargen skal være sort og tan eller leverbrun og tan. Det er ønskelig med en dyp tanfarge på snutepartiet, flekker på kinnene og ofte over øynene; fra kneet og nedover, på bakbenas innsider og under halen. Ønskelig med tommelfingertegn (sort hår som et tommelmerke i den rødgule tanfargen) over potene. Tanfargen kan blekne med årene. En liten hvit brystflekk tillatt.

Både ståører og tippører er tillatt, men ørene skal ha løft i basen. 

Pelsstell:

Lancashire Heeler krever minimalt med pelsstell. Det holder å vaske hunden når den er skitten og gre over den når den røyter. De feller vanligvis en til to ganger i året.

Historie:

Rasen kommer opprinnelig fra England og er en av rasene på listen over sårbare opprinnelige engelske raser. Rasen er liten i antall på verdensbasis og også i Norge. I grevskapet Lancashire har den vært kjent som "bøndenes hund" i flere hundre år og hadde som oppgave å drive kuer, i tillegg til at den holdt gårdene frie for rotter og mus. Dagens versjon av rasen ble avlet fram i 1970-årene og i 1981 ble rasen godkjent av den engelske kennelklubben. Rasen kom til Norge i 1998 og det første heelerkullet registrert i Norge kom samme år. Heeleren som rase ble midlertidig anerkjent internasjonalt av Federation Cynologique Internationale (FCI) i 2016.  

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!