Egenskaper/Mentalitet:
Først og fremst er lagottoen en trivelig og sosial rase som liker å være sammen med sin familie. Den trives i sentrum av familien. Den er lettlært med alt det innebærer, den lærer nemlig også fort alle unoter; som å stjele fra bordet eller stikke av med barnas luer og votter.

Lagottoen bør få bruke sitt gode hode på en eller flere aktiviteter som søksøvelser, spor, lydighet eller agility. Hvis ikke vil en eier kanskje få erfarne at lagottoen er kreativ nok til å aktivisere seg selv – og ikke nødvendigvis på den måten eieren ønsker. Mosjon i form av turer og kondisjonstrening er selvfølgelig påkrevd, men dette bør kombineres med mentale oppgaver. I søksøvelser viser lagottoen stor iver. Spesialfeltet dens i hjemlandet er trøffelsøk. Det bør derfor ikke komme som en overraskelse om lagottoen din graver i hagen når den får anledning til det.

Naturlig sporhund, dens meget gode luktesans har gjort den dyktig til å lete etter trøfler. Dens tidligere jaktinstinkt er avlet vekk, og den blir ikke distrahert av viltlukt under arbeid. Medgjørlig, oppmerksom, hengiven og meget lojal, lettlært. Den er en utmerket selskaps- og vakthund.

Størrelse/Utseende: Liten til middels stor med rustikt utseende, kraftig bygget, en tett, krøllet og ullen pels. Gode proporsjoner.

Mankehøyde: Hannhunder: 43-48 cm, idealhøyde 46 cm. Tisper: 41-46 cm, idealhøyde 43 cm
Toleranse ± 1 cm. Vekt: Hannhunder: ca. 13-16 kg. Tisper: ca. 11-14 kg.

Pelsstell:
Det er ganske mye pelsstell på en lagotto. Den røyter ikke og må gres og klippes med jevne mellomrom. Det er viktig å lære valpen helt fra den kommer i hus å stå på bord og få ordnet med pels og ører.

Mange som vurderer å kjøpe en valp av denne rasen har hørt at den er allergivennlig. Dessverre har vi ikke holdepunkt for den påstanden.

Fra den er valp og til den er voksen forandrer pelsen seg en del. Etterhvert som pelsen vokser til, danner det seg tover og om disse ikke blir gredd ut og fjernet ender en opp med en pels som er «tett» som en tovet sauefell, og i verste fall kan det bli sår under tovene. Det enkleste er å holde pelsen litt kortklippet om en ikke skal på utstilling.

Det er stor forskjell på å holde en hverdagspels i orden i forhold til en utstillingspels.

Historikk:
Lagotto romagnolo (lago = sjø) stammer fra Romagna i det nordøstlige Italia. Den har veldig gamle aner og ble brukt som apporterende vannhund og ved jakt på sjøfugl av fiskere i sump- og flodområdene. Dens gode nese gjør at den i dag brukes på jakt av noe helt annet – nemlig den ettertraktede trøffelen!

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!