Egenskaper/mentalitet

Dandien er glad, positiv og vil være med der det skjer ting, samtidig som den innehar en filosofisk ro. Den gir seg sjelden inn i bråk, og hilser ufortrødent med viftende hale på alle. Klovn med en konges verdighet og filosofen blant terrierrasene er uttrykk som ofte brukes. Den elsker menneskelig kontakt og trenger å være en del av familien. Den liker de fleste mennesker, er svært bundet til familien, men har ofte en person som er mer verdt enn alle andre. Som alle hunder behøver dandien en skikkelig oppdragelse. Den må lære seg hva den har eller ikke har lov til, gradvis trenes til å være hjemme alene og å gå løs. Får den tid til å tenke på saken, går det helt utmerket.

Størrelse/Utseende: 

Lang, smidig og s-kurvet kropp. Kraftig hode og store uttrykksfulle øyne. Mankehøyden skal være 20-28 cm. Vekten skal være  8-10 kilo for en hund i god kondisjon, den laveste vekten skal foretrekkes. Dandien har to fargevarianter, sennep og pepper. Dandien har to fargevarianter, sennep og pepper. Sennep varierer fra lys krem til dyp maghogny med kremaktig hvitt hodehår. Pepper varierer fra lys sølvgrå til mørk blåsvart med sølvaktig hvitt hodehår og gyldne ben og markeringer.

Pelsstell: 

Fordi den har dobbel pels (dekkhår og underull) er det vesentlig at pelsen blir stelt jevnlig, slik at underpelsen ikke tover seg. Den røyter ikke, derfor må pelsen trimmes 2-3 ganger i året. Trimmingen er ikke vanskeligere enn at de fleste kan lære seg å gjøre dette selv.

Helse:

Hos sealyham terrier sees lidelser som døvhet, eksem og andre hudsykdommer. Rasen har i tillegg gjerne fødselsvansker. Linseluksasjon kan forekomme. Dette er en lidelse hvor øyets linse løsner helt eller delvis

Historie: 

Dandie dinmont terrier er regnet som en av de eldste terrierrasene, antagligvis også den rasen som har holdt seg mest uforandret gjennom tidene. Opprinnelses stedet er grenselandet mellom England og Skotland, rasen ble brukt til jakt på småvilt og som hihund. Rasenhar blitt ivaretatt av britiske oppdrettere som virkelig har slått vakt om og tatt varepå rasens særpreg. Den engelske rasestandarden er nesten helt uforandret siden den første ble skrevet i 1876. Ingen motenykker har blitt tillatt, rasen skal fremdeles kunne utføre de oppgavene den ble skapt til å utføre forflere århundrer siden.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.