Egenskaper/Mentalitet:

Rasen er vennlig ovenfor andre hunder og starter sjelden en krangel. Blir den provosert forsvarer den seg allikevel som regel lett. Chow chow-elskere sier rasen er meget intelligent fordi den kun gjør det den vil, når den selv vil, mens andre uten forståelse for rasens særpreg, vil være tilbøyelig til å kalle den dum og dorsk. Men la deg ikke lure, rasen er uhyre rask over korte distanser og kan eksplodere i et fyrverkeri av fart om den ser noe interessant den vil undersøke.

Størrelse/Utseende:

Chow chowen er spesiell med sine rette bakben, blå tunge og sitt katteaktige vesen. De rette bakbeina er med på å gi rasen dens karakteristiske styltete gange. Manken som spesielt hannhunder har, gir et løvelignende inntrykk.

Chow chow skal være kort, kompakt, aktiv og med god benstamme. God nakke og reisning er viktig for å få det rette selvsikre utseendet. Skulderhøyde for hannhunder 48-56 cm, tisper 46-51 cm.

Hodet er stort i forhold til kroppen, med kraftig bred skalle, små tykke ører avrundet i spissen, ansatt langt fremme og langt i fra hverandre. Snuten skal være bred og godt utfylt under øynene for å gi dette rette fryktinngytende inntrykk av å kunne skremme onde ånder. Øynene er forholdsvis små, tørre og mandelformede. Uttrykket i hodet skal ikke oppnås ved hjelp av løst, rynkete skinn. Rasen skal ha blåsort tunge og helst også gummer i samme farge, samt saksebitt.

Fargen kan være rød, blå, sort, fawn eller krem med eller uten lyse avskygninger på hale og buksenes bakside.

Chow Chow finnes i to pelsvarianter: Langhåret som er mest vanlig, og korthåret. Begge pelsvarianter konkurrerer sammen i ringen.

Høyde: Hannhunder: 48-56 cm. Tisper: 46-51 cm.

Pelsstell:

Rasen har behov for godt og regelmessig pelsstell. Den korthårede pelsvarianten er naturlig nok enklere å stelle. Innenfor den langhårede typen finnes det store forskjeller på lengden og tettheten på hårveksten.

Historikk:

Det finnes flere teorier om chow chowens opprinnelse. Det er arkeologisk kjent at en kortsnutet, bredbrystet hund fantes i den sibirske bronsealder. Denne ble etter hvert domestisert og finnes senere i bl.a. Tibet. Dyrene var kraftige, fryktinngytende og beskrives som løvelignende med en hunds hode. En keramisk figur fra Han-dynastiet (206 t. Kr. til 220 e. Kr.) viser utpreget likhet med utseendet til vår chow chow av i dag: Kraftig hode, rette bakben, høyt ansatt hale og et løve-lignende og kompakt utseende. Slike figurer er ofte vanlige i par og kalles Foo-hunder.

Første gang vi hører beskrevet en hund som kan være chow chow, er i England i 1785. Datidens chow chow var høyst sannsynlig smuglet ut av Kina eller Tibet ettersom de ble regnet som hellige og ikke kunne eies av andre enn klostre og rike mandariner. Mange tror at rasen ble spist i Kina ettersom det også finnes en matrett som heter chow chow. Dette stemmer ikke. Dagens chow chow er alle etterkommere etter klostrene og mandarinenes stolte og eksklusive hunder.

Interessen for chow chow i Europa begynte for alvor etter 1850 med flere importer til England. Rasen var heldig, hva de rike og adelige kjøperne ikke selv visste om hundeoppdrett, hadde de råd til å betale andre for å vite. Slik fikk chow chow en "flying start" i England. Den første utstilte chow chow var Chinese Puzzle. Hun ble utstilt i 1880 i Crystal Palace.

I 1895 ble verdens første raseklubb for chow chow stiftet, "The Chow Chow Club" i England.  Rasens standard ble utformet i England etter en chow chow ved navn Ch Chow VIII, en hann med flott rødfarge, men med et heller heftig temperament. FCI, den internasjonale kennelklubbwn, har fra starten omtalt Kina som opprinnelsesland og England som rasens hjemland. I 2012 overlot FCI også ansvaret for chow chow standarden til Kina som nå også er satt som rasens hjemland.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Rasen omtales i BSI - Breed Specific Instructions regarding exaggerations in pedigree dogs. BSI beskriver risikoområder hos enkelte hunderaser, og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd dersom de blir for ekstreme. 

Lykke til!