Verdt å tenke på:
- Dette er en meget god familiehund, både som selskapshund og som en aktiv turkompis.
- Den sies å leve opp til forventningene til en god følgesvenn.
- Rasen utgir seg for å være uredd, sosial med mennesker og andre hunder, leken og lett å håndtere.
- Rasen trives som regel dårlig i hundegård, og vil helst være med familien sin.
- Rasen er glad i aktivitet, og blir også brukt i hundesport som lydighet, spor, agility, freestyle med mer.
Helse:
Det er som med andre raser også helseutfordringer forbundet med Cavalier King Charles Spaniel.
- Hjertefeil
- SM (Syringomyli)
- Øyesykdommer
- Patella (kneledd)
Raseklubben tar rasens helse på alvor og har strenge avlskrav til våre oppdrettere. Det skal kun avles på klinisk friske hunder. Det skal ikke avles på hunder som viser symptomer på SM. Oppdretter må bekrefte at hunden ikke har symptomer i registermeldingen til klubbens avlsråd.
For at oppdrettene skal kunne avle på sine hunder er de pliktet til å helseundersøke sine avlsdyr før avl. Avlsdyr skal ha gjennomgått øyelysning hos godkjent øyelyser og sjekket for patella. Med fokus på hjerteproblematikken har klubben nå en nedre aldersgrense på 3 år før de kan gå i avl. Hjerteundersøkelser av avlshunder skal utføres av veterinærer godkjent av NKK.
Helseattester på foreldredyrene må sendes til klubbens Avlsråd som sjekker at disse har fulgt klubbens retningslinjer/regler for avl.
Mer informasjon om rasens helse finner du på klubbens webside www.cavalierklubben.no
Raseklubben anbefaler å kjøpe valp av en oppdretter som følger Norsk Cavalierklubbs retningslinjer/krav for avl- og oppdrett. Raseklubben har oversikt over registrerte oppdrettere som følger disse retningslinjer/krav.
Rasen er populær så bruk god tid på å finne frem til en oppdretter som vil bruke tid på både deg og valpen.
Historikk:
Cavalier king charles spaniel er en liten selskapshund av britisk opprinnelse. Rasen blir ofte omtalt som cavalier på grunn av det lange navnet. Det er funnet hunder med spanielpreg i Europa for over tusen år siden. Et bilde fra 1200-tallet viser et bilde av en dvergspaniel. Allerede på 1830-tallet begynte engelskmenn å krysse inn asiatiske småhunder i king charles spanielen. Først i 1945 ble rasen erklært som renraset i den engelske kennelklubben. Rasen er i dag svært populær, og spredt over hele verden.
Størrelse og utseende:
Dette er en liten rase, som blir mellom 32-33 cm for hannhunder, og noe mindre for tisper. Vekten skal helst være mellom 5,5-8 kg, men det forekommer også større individer. Vel ansatte ører. Lengden i harmoni med kroppen. Langt, silkeaktig hårlag, fri for krøller. Lett bølget pels er tillatt. Rikelig beheng. Rasen finnes i fargen black og tan, ruby, blenheim og tricolor.
Pelsarbeid:
Relativt lettstelt pels som så børstes gjennom regelmessig. Vær spesielt oppmerksom bak ørene som har mykere pels, og som fort floker seg.
Lyst til å vite mer om rasen?
NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.
Du kan også lese mer om rasen og dens helse i RAS-dokumentet nedenfor. RAS står for Rasespesifikke avlsstrategier, og gir en god innføring i rasens status i dag, og klubbens fokus når det gjelder avl fremover.
Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.
Rasen omtales i BSI - Breed Specific Instructions regarding exaggerations in pedigree dogs.
BSI beskriver risikoområder hos enkelte hunderaser, og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd dersom de blir for ekstreme.
Lykke til!