Egenskaper/Mentalitet:

Som gjeterhunder flest er bearded collie, eller beardisen som den gjerne kalles, en aktiv, glad og lettlært rase. Den lærer seg fort både det positive og det negative. Rasen krever mye kjærlighet og nærhet til sine mennesker, men samtidig også disiplin gjennom hele livet. En beardis som kjeder seg eller føler seg oversett kan bli meget oppfinnsom når det gjelder å skaffe seg oppmerksomhet!

Størrelse og utseende:

Slank, aktiv hund. Selv om hunden er kraftig bygget skal den vise rikelig med dagslys under kroppen og ikke virke for tung. Hannhunder 53-56 cm høye, tisper 51-53 cm.

Godkjente farger på rasen er skifergrå, rødlig fawn, sort, blå, alle nyanser av grå, brun og sandfarge med eller uten hvite tegninger.

Pelsstell:

Bearded collie har myk ullen og tett underpels, og flat, hard, sterk og ragget dekkpels. Pelsen skal ikke trimmes, men krever jevnlig og hyppig stell for å unngå floker.

Pelsstell og trening av hunden for å gjøre pelsstell er en del av ansvaret som ligger i det å eie en beardis. God trening allerede fra valpestadiet og riktig utstyr er viktig.

Helse:

Bearded collie ansees å være en sunn og frisk rase, og det er få arvelige lidelser på rasen.
Det er ikke uvanlig å møte beardiser på 12-13 år.

Rasen er tilknyttet NKKs helseprogram når det gjelder hofteleddsdysplasi (HD). Dette innebærer at det kreves kjent hofteleddsstatus for foreldredyrene før registrering av valpekull.

Historikk:

Bearded collie er en av de eldste skotske gjeterhundrasene, og har arbeidet hardt i de skotske høylendene i mange hundre år. Man antar at enkelte langhårede raser som f.eks. kommondor og nizinny har vært med å forme rasens utseende.

I slutten av forrige århundre begynte behovet for gjeterhunder å avta, og hundene ble mer sjeldne. I mangel av avlsmateriale ble old english sheepdog og border collie benyttet. Hundene var arbeidende og ble eiet av bønder som fokuserte først og fremst på arbeidsegenskapene. Den første rasestandarden ble skrevet i 1912 av den nystartede Bearded Collie-klubben i Edinburg.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!