Det er ofte tilfeldigheter som gjør at man havner opp med en bestemt rase. Når man først har blitt kjent med en rase og liker den og miljøet i rasen, blir det lett til at man holder seg til den.

Første avgjørelse man må ta når man skal ha seg hund, er om man skal jakte rådyr og/eller hjort med hunden. I så fall må man velge kortbeint rase, altså drever eller beagle blant harehundforbundets raser. Skal man ikke jakte rådyr eller hjort, kan man i tillegg velge blant de langbeinte rasene, støverne. Alle rasene er tillat å bruke på hare, rev og gaupe. Man kan bruke samme hund til flere dyreslag, men de som skal bruke hunden primært på hare eller rev/gaupe, velger gjerne å spesialisere den på dette.

Utseendet er nok en viktig faktor i valg av rase for de fleste. Men enkelt er heller ikke det! For noen av rasene er så like at man må kjenne dem godt for å se forskjell. Mentaliteten er generelt sett så god i alle de aktuelle rasene, så det er ikke noe kriterium å ta valget ut fra. Men det er noen forskjeller i lynnet, som gjør at noen liker en rase fram for de andre.

Et godt råd er å bruke god tid på å bli kjent med flere av rasene før du landet valget. Snakk med folk i miljøet og ikke minst raseringene og avlsrådene. Spør om rasens spesialiteter og om det er helsemessige forhold du skal være observant på i rasen. Når valg om rase er tatt, så blir neste skritt å finne en seriøs oppdretter med gode hunder og bestille valp i god tid. Hvis du er uerfaren, så si det til oppdretteren og be om hjelp og veiledning.