Valpekjøpet må ikke forhastes

Finsk lapphund - Merete Greaker
Finsk lapphund, Foto: Merete Greaker

– Vi er bekymret for at den store etterspørselen etter valp vil føre til flere omplasseringshunder. I desperasjonen etter å skaffe seg hund, vil enkelte kjøpe den første hunden de får tak i. Det er ikke måten å skaffe seg hund på, sier administrerende direktør i NKK Torbjørn Brenna.

 

Bønnen er at man som hundekjøper tar seg tid til å finne frem til en rase som passer til sitt liv, og har tålmodighet til å vente på den rette hunden.

Selv i normale år er det vanlig å vente opp mot ett år før man får hunden sin. Nettopp fordi seriøst hundeoppdrett i Norge ikke er butikk, men bestående av dedikerte NKK-oppdrettere som jobber utfra regelverk og retningslinjer. Avl hvor oppdretter har hundens beste i tankene.

Uansvarlige aktører ser muligheter

– Utfordringen er når etterspørselen blir unormalt stor, slik den har blitt under pandemien. Da ser uansvarlige oppdrettere og valpeformidlere en mulighet til å tjene raske penger, gjerne ved å selge dyre blandingshunder med mangelfull eller falsk dokumentasjon. Her er det ofte lagt ned null innsats for å sikre riktig og god avl, sier Brenna.

I disse tilfellene blir det førstemann til mølla. Konsekvensene av slike hundekjøp kan være at man får en hund som ikke passer til sitt liv, og at man ikke rekker å sette seg inn i hva som faktisk kreves av en hundeeier. I mange tilfeller vil hunden da kunne ende opp som omplasseringshund. Det er dårlig nytt for eierne, og ikke minst for hunden selv.

Enkel oppskrift for hundekjøp

– Bruk tid på å finne ut om du faktisk har et grunnleggende ønske, tid og mulighet til å ta vare på en hund – også etter pandemien. Er svaret ja må du finne frem til en rase som passer deg og ditt liv, og deretter kontakte raseklubben for veiledning. Hunden skal leve sammen deg de neste 10-15 årene, det er verdt å ha tålmodighet nok til å sørge for at det blir noen fine år for både hund og eier, oppsummerer Brenna.

Et godt sted å starte jakten på hund er på www.kjøpehund.no. Her kan man lese seg opp på ulike raser, og lære hvordan man går frem for å skaffe seg hund på riktig måte.

 

Våre samarbeidspartnere: