Under den årlige helsesjekken kjenner veterinæren gjennom jurvevet til hunden din, men det er lurt å følge med selv også.

– Akkurat som hos mennesker er tiden avgjørende for hundens prognose og fremtidige helse. Du bør kjenne igjennom jurene minst en gang i måneden. Da kan du oppdage kuler på et tidlig stadium, noe som er avgjørende for prognosen dersom det er en ondartet tumor, sier veterinær Sara Solheim.

Hvordan kjenne etter kuler

Jurene sitter på bukens og brystkassens underside og kulene oppstår ofte i de bakerste jurene, men alle jurdelene kan rammes. På et tidlig stadium kjennes kulene ut som små riskorn, et stort sandkorn eller en liten ert under huden. 

– Undersøk hunden når den ligger på siden og kjenn igjennom jurvevet langs begge jurradene fra frambeinet og bakover. Ta en fold av juret og la fingrene gli forsiktig over vevet. Hør med din veterinær for en demonstrasjon av hvordan dette gjøres, oppfordrer Solheim.

En kul eller ujevn struktur i juret er ikke alltid kreft. Om du oppdager en kul, bør den alltid sjekkes av en veterinær.

Hos veterinæren

På klinikken blir hunden undersøkt. For å kunne si noe mer om hva slags celler kulen består av, vil veterinæren måtte ta prøver fra kulen. Veterinæren kan da stikke i kulen og suge ut celler eller fjerne hele kulen og sende den til analyse. Man vil da kunne si om tumoren er av en godartet eller en ondartet karakter. 

Dersom hunden har flere tumorer kan det bli anbefalt å fjerne også de jurene som ikke har tumor i seg. Dersom det påvises ondartet tumor, vil veterinæren ofte ta røntgen eller CT av lungene for å sjekke for eventuell spredning før man vurderer et større inngrep.

Blir hunden frisk igjen?

Omtrent halvparten av tilfellene er godartede og har en god prognose. De ondartede tumorene kan spre seg, blant annet til lungene. Dersom det har skjedd er prognosen betydelig verre. 
 

Kilde: Agria Dyreforsikring