Tekst: Anne L. Buvik Foto: Kynoweb/WDS

Den portugisiske vannhunden «Aquafortis Robel the One» er født og oppvokst på Hvittingfoss hos Runi og Terje Kristiansen. Hunden er seks år gammel, og bodde hjemme hos oppdretterne helt til i fjor, da han flyttet til Portugal.

- Hans nåværende eier Marta Flores og jeg har vært venner og konkurrenter i mange år. Marta har hjulpet meg mange ganger med å vise hunder, og hun og «Cash», som han heter til daglig, har utviklet et helt spesielt forhold. Ettersom det ikke er så lett for meg å vise hunder lenger, fikk hun overta ham i fjor sommer, forteller Runi, i bobilen på vei hjem fra Genève.

«Cash» tok en flott dobbeltseier i Genève, da han i tillegg ble vinner av «Grand Prix de Genève», den internasjonale utstillingen som ble arrangert parallelt med verdensutstillingen.

I øyeblikket leder han også konkurransen om årets hund alle raser i Portugal.

- Å ha en norskoppdrettet hund av en portugisisk rase som får slike fantastiske resultater i rasen hjemland, er for meg det største av alt, sier Runi.

«Cash» er et resultat av internasjonalt samarbeid. Hans mor er Runis eget oppdrett, mens faren var amerikansk – paringen skjedde dermed ved bruk av frossen sæd, tappet for ca. 15 år siden. Valpene finnes i flere ulike land, blant annet ble fire av dem eksportert til USA.

Verdensutstillingen er, ved siden av Crufts Dog Show i England, det største som kan vinnes av hundeutstillinger. Runi kan ikke si noe mer om den videre karrieren til «Cash», men han vil fullføre sesongen i Portugal.

I tillegg til BIS-vinneren hadde Norge også en annen deltaker i finalen. Shetland sheepdog Lundecock’s Coconut, velkjent storvinner i Norge, vant gruppe 1. Han eies av Finn Helge Olsen fra Lillesand, og er oppdrettet av Johnny Andersson fra Sverige.