Under pandemien eksploderte valpesalget i Norge, og mange som eide en tispe, benyttet muligheten til å lage et valpekull. Ikke minst så mange blandingskull dagens lys, og ble solgt til meget høye priser. Ifølge statistikk fra forsikringsselskapet Agria, steg prisene på alle valper under pandemien, men blandingshundene steg i særklasse mest, her gikk prisene opp med 100 prosent.

- Man kan saktens spørre seg om hvorfor folk er villige til å betale 40-50.000 kroner for en blandingsvalp med udokumentert bakgrunn og uforutsigbare egenskaper, når prisen på en registret puddelvalp ligger mellom 25-35.000 kroner. Men alle er frie til å gjøre sine egne vurderinger, og en hund som individ er selvsagt like mye verd, uansett hvordan den er avlet. Men det må være lov til å undre seg, konstaterer Hall.

Norsk Puddelklubb samler alle de fire puddelstørrelsene – stor puddel, mellompuddel, dvergpuddel og toypuddel. Det er med andre ord en populær rase også i sin opprinnelige form. Det er imidlertid en minst like populær hund å blande med andre raser. Blant de mer kjente «designerhundene» i Norge, finner vi blant annet labradoodle (krysning av labrador og puddel), goldendoodle (golden retriever og puddel) og cockapoo (cocker spaniel og puddel). Norsk Puddelklubb er imidlertid klare på at det har sine fordeler å holde seg til originalen.

- Det vi ikke forstår, er hvorfor ikke flere velger originalen. Da får de også mye ekstra på kjøpet. Interessen for blandingshundene i Norge er stor, men for de som oppdretter puddel, er det uforståelig at folk ikke velger originalen. Puddelen er en herlig, allsidig rase som kan brukes til det meste. Kjøper man valp listet hos Norsk Puddelklubb, får man dessuten tilgang til en erfaren, kunnskapsrik oppdretter som kan veilede og hjelpe valpekjøperne. Du får en valp med stamtavle som er helsesjekket i henhold til puddelklubbens krav, sier Norsk Puddelklubb-lederen.

Hall opplever stadig at blandingshundene stadig oftere markedsføres som «det beste fra hver rase», til tross for at ingen hunder kan avles med den type garanti, uansett om den er renraset eller en blandingshund. Ansvarlig avl er imidlertid en av de mest effektive måtene for å sikre sunne og trygge egenskaper hos hunden, påpeker hun.

- Du vet hva du får, det er ingen overraskelser, du vet hvor stor hunden blir, hva slags pels den vil få og hva du kan forvente av gemytt og oppførsel. Bare sunne og klinisk friske hunder skal benyttes i avl, så fordelene ved å kjøpe en renraset puddel er mange, sier Eli Hall.

Hundehelse er en prioritet og som en del av Norsk Kennel Klub (NKK) er Norsk Puddelklubb en del av internasjonalt miljø som jobber systematisk med å avle frem friske hunder med forutsigbare egenskaper. Det innebærer at avlen skal være kunnskapsbasert, dokumenterbar og planlagt. Det krever også at dyrene registreres og undersøkes for helsemessige problemer. Hall forteller at de særlig følger med på øyensykdommer hos puddelhundene.

- Alle pudler skal sjekkes for øyensykdommer. Attesten skal ikke være eldre enn to år, og hunder med alvorlige diagnoser skal ikke brukes i avl. Flere oppdrettere gentester også sine hunder for mindre kjente lidelser. En del tester av denne typen blir registrert og er sporbare bakover i generasjoner. Om hundene brukes i blandingsavl, går denne kunnskapen og oversikten tapt, da blandingshunder ikke registreres i Norsk Kennel Klub, slik rasehunder gjør, opplyser Hall.

Å blande puddel med en annen rase kan by overraskelser, både rent fysisk og ikke minst når det gjelder egenskaper og temperament. Ved blandingsavl kan man oppleve at hunden får uregjerlig, tett og flokete pels, som i verste fall kan gi medføre hudproblemer.

- Mange pudler har også jaktlyst, da dette opprinnelig var en jakthundrase. Krysser man den med en hund med sterkt vaktinstinkt, kan resultatet bli svært uheldig. Er man uerfaren med avl eller som hundeeier, er det veldig lett for at man mister forutsigbarheten her, sier leder av Norsk Puddelklubb Eli Hall.

Hall er imidlertid helt klar på hvorfor puddelen likevel fortsatt brukes i blandingsavl. 

- Fordi det er en flott, livlig, allsidig hund med røytefri pels. Kort sagt – den har alle de egenskaper mange ønsker seg. Og da er valget lett for alle oss som kjenner rasen og driver med den – vi velger originalen, ikke en uforutsigbar blanding. Jeg har faktisk opplevd flere henvendelser fra folk som tidligere har hatt en puddelblanding og som nå ønsker seg en renraset puddel. Så vi er ikke alene om å mene at originalen er best og byr på flest fordeler og mest forutsigbarhet, avslutter Eli Hall.