Arrangør av årets Norgesmesterskap for langbeinte harehunder (17.-18. november) var Norsk Harehundklub i samarbeid med Norske Harehundklubbers Forbund, som stilte med prøveleder og NKK representant.

Norsk Harehundklub er en lokal harehundklubb med Oslo området som nedslagsfelt og landets eldste harehundklubb

Klubben ble stiftet 28 november i 1902 under navnet "specialklub for norske harehunde".   Klubben fikk dagens navn den 15. april i 1926. Klubben var fra begynnelsen riksdekkende da den var den første klubben for harehunder. Norsk Harehundklub har som sine fremste oppgaver og videreføre den kulturarven som jakt med drivende hund er. Denne oppgaven skjøttes gjennom avholdelse av utstillinger, jaktprøver og øvrige aktiviteter tilknyttet harehunder og harejakt.

Nærmere 120 harehunder har gjennom fem distriktmesterskap konkurrert om å kvalifisere seg for deltagelse i NM som teller 20 starthunder, hvorav de fire beste hundene fra hvert av de fem distriktsmesterskapene er kvalifisert, elleve finsk støvere, fire dunkere, fire hamiltonstøvere og en haldenstøver.

Stamkvarter for årets NM var Kikutstua i Nordmarka og med Løvenskiolds Skoger som prøveområde. Et lett snødryss gjorde sitt til at det i noen terrenger lå litt snø mens det var barmark i de lavere liggende terrengene.  Det var derfor stor spenning når hundeeier under middagen onsdag kveld skulle trekke dommer og terreng til sin hund for dag 1. Med lokalkjente dommere og kjentmenn lå alt til rette for at alle hunder skulle kunne presenteres for hare, og etter hvert som rapportene tikket inn ble det rapportert om fotarbeid for alle hunder, og alt lå til rette for en spennende konkurransedag. 

Etter endt prøvedag og når dommerkollegiet hadde sagt sitt, kunne resultatlisten presenteres under jegermiddagen. Det viste seg at hele ni hunder hadde jaget til 1.premie. Best etter dag en var finsk støver Løkki Straik til Ståle Singstad med 199 konkurransepoeng, tett fulgt av finsk støver Slåttemyra’s Jarkko til Terje Nordbø med 198 Kp og finsk støver Bagskjuldalen’s Reeta til Thore Myrvold med 196 Kp. Kun 14 poeng skilte de ni første hundene etter første dag. Alt lå til rette for en meget spennende dag to hvor hundene skulle ut med nye dommere og i nye terrenger. Åtte timer prøvetid gjensto før årets NM vinner skulle kåres.

Det skulle vise seg at Løkki Straik hadde sine utfordringer på mesterskapets andre dag. Det samme hadde Bagsjuldalen’s Reeta, mens det ble rapportert om gode loser fra Slåttemyra’s Jarkko og flere av de andre hundene som lå på skuddhold etter dag en. Spenningen var derfor stor da prøveleder kom ut fra dommermøtet med den endelige resultatlisten i årets støver NM. Resultatene ble lest opp og til slutt sto tre hunder igjen på lista.

Årets Norgesmester for støvere ble finsk støver TS-Affi til Jan Olav Smerud, som med knappest mulig margin kunne heve NM-fatet og NKK-plaketten over hodet!  

1. plass og Norgesmester: Finsk støver TS- Affi til Jan Olav Smerud med 399 Konkurransepoeng.
2.plass: Finsk støver Slåttemyra’s Jarkko og eier Terje Nordbø med  398 Konkurransepoeng.
3. plass: Dunker Torann og eier Knut Rønningen med 381 Konkurransepoeng.

Øvrige resultater, se her