Tekst og foto: Ida Lindvall

De er unge. De er ambisiøse. Og de elsker hunder. Årets finale i Nordisk mesterskap (NoM) i juniorhandling på DOGS4ALL skuffet ikke. Etter at dagens konkurranse var gjennonført, stod det mellom Sverige, Norge og Finland. Tilsammen 12 spente jenter var oppstilt som tente lys sammen med hunden som var valgt ut for dem kvelden i forveien da den australske dommeren Janelle Robbins gjorde sin vurdering. 

En glad gjeng

Juniorhandling handler ikke om hundens eksteriør slik det gjør på vanlig utstilling. Her er det hvordan handleren håndterer hunden i ringen som skal bedømmes. Derfor er det helt tilfeldig hvilken hund de skal vise – ofte kjenner de ikke hunden i det hele tatt. Og jubelen satt løst i den finske gjengen da det ble klart at de kom på første plass foran Sverige som nummer to og Norge som nummer tre.

– Åh, jeg vet ikke hvordan jeg føler meg jeg. Glad og litt sliten, ler Tinja Huikuri en av jentene på det finske laget. 

De andre jentene smiler og nikker. Seieren er kun noen minutter gammel og det er tydelig at laget fortsatt er ganske gira. Tinja og lagvenninnen Ann-Sophie Hotanen er begge 17 år og har herved sitt siste år som juniorhandler, og de kunne ikke vært mer fornøyd med resultatet i dag. 

– Vi hadde ingen forventninger om dette og synes det bare er kjempegøy. Vi trener jo mye så det er deilig å se at det lønner seg. Også er det alltid spennende å se hvilken hund som er valgt til oss, forteller Ann-Sophie. 

Neste mål på listen er å delta i, og forhåpentligvis vinne, finsk Mesterskap i desember før en fortjent juleferie. Etter det må de yngre lagvenninnene Sabrina Snellman og Lotta Nykænen, begge på 15 år, få inn to nye på teamet – og de kan være alt fra 10 til 17 år. 

Godt teamarbeid

Men hva er det som gjør juniorhandling så spennende? Her er det stort enighet. 

– Vi elsker hunder og får så mange nye venner, forteller de, nesten i kor. 

Jentene har stort sett hatt hund hele livet og synes det er helt naturlig å håndtere hund. Teamleder Tytti Lintenhofer viser tydelig at hun er stolt av laget sitt. 

– De har vist at de jobber utrolig bra sammen og at de holder seg rolige selv i stressende situasjoner. 

På spørsmål om de synes det er store forskjeller på hvordan juniorhandlerne jobber i de nordiske landene, er svaret nei. 

– Det ser litt annerledes ut i USA, men det er lite skille mellom landene i Europa, forteller Laura Lehdistø fra den finske kennelklubben, før gjengen går for å fotograferes. 

Fra Østersund til Lillestrøm

Det var ikke bare Finland som kunne juble denne dagen, også i den individuelle konkurransen ble det kåret en vinner, og i år var det 17 år gamle Selma Mårtensson foran svenske Sofia Bartholomew på andre og finske Tinja Huikuri, som sto øverst på pallen med pointeren hun hadde fått tildelt for anledningen. Reaksjonen hennes da hun skjønte at hun hadde vunnet var rett og slett ekte glede. 

– Jeg føler meg ganske opprømt, vil jeg si, forteller hun bak showringen når pokalene er delt ut. 

Hun synes alle er så flinke og peker ut spesielt de norske juniorhandlerne i lagkonkurransen som hun synes imponerte, på tross av at de måtte nøye seg med tredjeplassen i år. I tillegg til øverste pallplassering kunne Selma si seg godt fornøyd med laginnsatsen til Sverige også, og hun synes en andreplass var kjempebra. 

Hvordan synes du selv det gikk i den individuelle konkurransen? 

- Nei, jeg fant jo masse feil med alt jeg gjorde hele tiden og hunden gikk litt i passgang, så jeg ble temmelig paff da navnet mitt ble ropt opp, sier hun og ler.

I likhet med sine finske «kollegaer» synes hun også det er litt trist at hun kun har dette året igjen med juniorhandling, men hun kan se tilbake på gode resultater. 

– Jeg kom helt til finalen i EM i Polen i oktober og tenker også å delta i det svenske mesterskapet i desember. 

Hva er planen de neste årene? 

– Jeg tenker å fortsette som handler, også ønsker jeg på sikt å starte mitt eget oppdrett av bearded collie, forteller den unge, ambisiøse jenta fra Østersund.