Hvordan blir hunden smittet?

Hunden din kan bli smittet av kennelhoste enten ved direkte kontakt med en hund som har smittestoffene i seg, eller via dråpesmitte fra en smittet hund som hoster eller nyser.

Smittestoffene kan overleve en kortere periode i miljøet så sykdommen kan også spres indirekte via ting som en vannskål eller leke. Det tar vanligvis 2 - 10 dager fra smitten skjer til hunden blir syk.

–  Dersom hunden din er et sted der mange hunder er samlet, for eksempel på utstilling eller på kennel er det høyere risiko for at hunden kan bli smittet sier veterinær Sara Solheim.

Symptomer

Det klassiske symptomet på kennelhoste er harking og hoste som høres hul, rallende eller bjeffende ut. Hosten kan noen ganger forveksles med at det høres ut som hunden har satt noe fast i halsen. Hostingen blir ofte verre ved anstrengelser, trykk på halsen og på nattestid.

Andre symptomer er nysing, rennende nese og nedsatt matlyst. Noen hunder får også feber og hoster så mye at de brekker seg og kaster opp slim eller skum.

–  Ta kontakt med veterinær om hundens allmenntilstand er nedsatt, hunden har feber eller er tungpustet. Ring til klinikken først og fortell at hunden hoster slik at dere kan avtale hvordan dere kan unngå å smitte andre hunder på klinikken, råder Solheim.

Sekundære infeksjoner

Kennelhoste går som regel over av seg selv etter 7 – 10 dager dersom hunden får ro og hvile.

Hvis hunden får feber, nedsatt allmenntilstand og gulgrønt snørr kan det være at hunden har fått bronkitt eller lungebetennelse som sekundær infeksjon til kennelhosten. Det er en økt risiko for dette hos valper, eldre hunder og hunder med svakt immunforsvar.

Hvordan bli frisk igjen

For at hunden skal bli frisk igjen er det viktig å følge disse punktene til hunden har sluttet å hoste, og gjerne et par dager til:

  • Hunden skal ha masse hvile og omsorg
  • Ikke ligge på et sted med trekk
  • Skal ikke anstrenge seg
  • Ha korte, rolige lufteturer
  • Bruk sele i stedet for halsbånd når hunden skal ut
  • Følg med på tempen og allmenntilstanden

–  Ellers er det viktig å holde hunden langt unna hunder i minst 14 dager, så ikke den smitter andre, forteller Solheim.

Forebygge kennelhoste

Det er anbefalt å vaksinere hunder mot kennelhoste en gang i året.

–  Dessverre kan hunder som er vaksinert eller som har vært smittet tidligere fortsatt bli smittet, slik det er for oss mennesker når det gjelder for eksempel influensa, men sannsynligheten for å bli smittet eller alvorlig syk er mye mindre, avslutter Solheim.