NKK støtter statsråden fullt ut i at det er viktig å kjøpe valper som er registrert. NKK registrerer rundt 30.000 valper årlig, og har etiske grunnregler for avl og oppdrett som oppdrettere forventes å følge. NKK opplever at våre oppdrettere er seriøse, og at disse gjør sitt beste når det kommer til å oppdrette sunne og friske valper, samt gi valpene en god og trygg start på livet.

NKK mener det er svært viktig at oppdrettere har tid og mulighet til å ivareta alle valper og valpekull på en god måte. og at de er flinke til å gi dem gode opplevelser og impulser i tidlig valpeperiode. På den måten blir valpene best mulig rustet til et godt liv hos sin fremtidige eier og familie.

 Landbruks - og matministeren
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Foto: Torbjørn Tandberg

Landbruks- og matministeren ble intervjuet av ABC nyheter i forbindelse med at Rådet for dyreetikk tidligere i sommer fremmet påstanden om at det har kommet flere norske "valpefabrikker".

Skaff nødvendig informasjon

Hvis man skal kjøpe seg hund, er det viktig å skaffe seg god informasjon om hunderasen man tenker å kjøpe, om foreldredyrene og om oppdretteren man ønsker å kjøpe valpen av.

En seriøs oppdretter vil stille kjøperen mange spørsmål. Dette er fordi oppdretteren vil vite hvem de selger valpen sin til, og forsikre seg om at den havner i et trygt og godt hjem. En seriøs oppdretter har alltid valpens beste i tankene.

En oppdretter vil også vite om kjøperens forventning til valpen. Dette er fordi oppdretteren vil at kjøperen skal ha tenkt nøye igjennom hvorfor de vil ha hund, og om dette faktisk er riktig rase for dem.

Les mer om hvordan du velger riktig oppdretter her.

Benytt våre raseklubber

NKK anbefaler at man kontakter raseklubbene for informasjon og veiledning rundt anskaffelse av hund. Når man har funnet en eller flere raser man liker, er det raseklubben som kan fortelle alt man trenger å vite om rasen. I tillegg kan raseklubben formidle kontakt med seriøse oppdrettere. Det finnes også mye nyttig informasjon på NKKs nettsider – "Bli hundeeier", for deg som vurderer å kjøpe hund