Tekst: Anne L. Buvik (artikkelen stod på trykk første gang i Hundesport 3/18 og kan leses i sin helhet her.)

Eli Hall er leder i Norsk Puddelklubb, klubben som ivaretar alle de fire rasevariantene, som skilles på størrelse (stor puddel, mellompuddel, dvergpuddel og toypuddel). Hun driver selv et lite oppdrett av grå pudler.

- Jo, vi kan skjønne hvorfor puddelen brukes på denne måten. Det er en herlig rase. De røyter ikke, de er friske, de kan brukes til alt mulig. Mange tenker på en puddel først og fremst som en utstillingshund, men de fleste er familiehunder, agilityhunder, lydighetshunder – det er en kjempegod allrounder, fastslår Eli Hall.

Budskapet til Norsk Puddelklubb er krystallklart:

Ønsker du en hund med alle puddelens gode egenskaper, kjøp en puddel, ikke en blandingshund!

Mange oppdrettere skriver også i kjøpekontraktene at hunden ikke får brukes i blandingsavl når de selger valpen. For selv om puddelen har mange gode egenskaper, trekker Eli Hall frem alle de uforutsigbare trekkene blandingsvalper kan få.

- Mange pudler har jaktlyst, de var jo opprinnelig jakthunder. Hva om man kombinerer dette med en rase med stor trang til å vokte? Da kan man fort få mentale egenskaper som skaper problemer. Og puddelen har jo selv en enkelthårig pels. Blander man denne med en hund med dekkpels og underull, blir resultatet uforutsigbart – og slett ikke automatisk verken allergivennlig eller enkel å holde. Tvert imot, mange eiere av slike blandingshunder opplever at hunden får en voldsom pels som lett floker seg. Men det er ikke lett å nå frem med slik informasjon til de som tror de får noe helt flott og spesielt når de kjøper en blandingshund, konstaterer Eli Hall.

- Hvordan skal man få folk til å velge en puddel i stedet for?

- Vi diskuterer dette jevnlig i klubben. Nå holder vi på med å jobbe med websiden slik at den skal bli enda bedre og relevant informasjon enda mer tilgjengelig. Vi sørger også for å bruke bilder av mange ulike pudler i mange ulike frisyrer, slik at ikke alle automatisk skal forbinde en puddel med en som alltid er i full utstillingsklipp.  Det samme gjør vi i medlemsbladet, som vi har brukt store ressurser på. Vi jobber hardt med å rekruttere medlemmer. Videre har klubben egen Facebook-side, med daglig aktivitet og svar på spørsmål. Det finnes også mange, til dels veldig store, puddel-grupper på Facebook. Der er vi inne på vegne av styret og kommenterer og oppklarer misforståelser og imøtegår feilinformasjon, dersom det er nødvendig. Det er viktig at klubben er synlig, understreker Eli Hall. 

- Hva tenker du kjennetegner en seriøs oppdretter av puddel?

- Målet er at den beste halvdelen av populasjonen brukes i avl, så avlsdyrene bør komme derfra. Videre skal oppdretteren være genuint interessert i rasen, selv ha et utmerket hundehold, ha kunnskap om rasen, historikken, sosialisering av valper, helsestatus på rasen, og om gemytt og adferd, forklarer Eli.

- En oppdretter skal stille kritiske spørsmål til valpekjøperen med henblikk på hvordan valpen får det i sitt nye hjem. Veiledning med hensyn til stell, oppdragelse og pelsstell hører også med. Puddelklubben stiller kokrete krav til helsetester og et minimum av utstillingsmeritter. En seriøs oppdretter vil også følge disse, understreker Eli Hall.