Hva er analkjertler?

Hunden har to analkjertler i endetarmen rett innenfor analåpningen. Fra hver av disse går det en utførselsgang, disse kan ses som to mørke flekker på hver side av anus. Analkjertlene inneholder et sekret som normalt utskilles når hunden gjør fra seg. Sekretet har en lukt som signaliserer til andre hunder at nettopp denne hunden har vært her. Analkjertlene kan også i enkelte tilfeller tømme seg dersom hunden blir redd eller skvetter til.

– Dersom analkjertlene ikke blir tømt slik de skal, kan det føre til ubehag og smerte for hunden, forteller veterinær Sara Solheim.

Symptomer

Det er en lang rekke symptomer som kan indikere at hunden din har fått problemer med analkjertlene. Hunden kan få et eller flere av disse tegnene:

  • Aker seg eller drar rumpa langs underlaget
  • Slikker seg unormalt mye bak
  • Biter seg i rumpa og/eller ved haleroten
  • Lukter vondt
  • Sekret eller blod fra analåpningen eller området rundt
  • Viser tegn til ubehag og smerte fra rumpa
  • Fylte analkjertler som kan se ut som to runde kuler på hver side av analåpningen
  • Hevelse, rødhet eller sår i området rundt anus

Hvorfor oppstår analkjertelbetennelse?

For at analkjertlene skal tømme seg sammen med avføringen, slik som de skal, må avføringen ha en viss fylde og hardhet. Hvis hunden din har vært hard eller løs i magen i noen dager, kan det føre til at kjertlene ikke får tømt seg slik de pleier og sekretet hopes opp. Noen hunder har også en anatomi som gjør at kjertlene ikke tømmes like lett når hunden går på do. Unormal konsistens på sekretet kan også gjøre tømmingen vanskelig.

Når sekretet i analkjertlene ikke tømmes ut sammen med avføringen, blir kjertlene fylt opp og det vil dannes et trykk inne i kjertelen. Dette trykket vil være ubehagelig og smertefullt for hunden. Hunden vil ofte forsøke å tømme kjertlene ved å ake seg mot underlaget.

– Analkjertlene kan også bli infiserte av bakterier som lager en infeksjon inne i en eller begge kjertlene. Det vil da kunne dannes puss inne i kjertelen og dersom dette ikke kommer ut vil kjertelen til slutt kunne sprekke, sier Solheim.

Hos veterinæren

Hvis et analkjertelproblem ikke blir behandlet, kan det føre til store smerter hos hunden. Det er derfor viktig å oppsøke veterinær dersom du tror at hunden din kan ha dette. 

– Veterinæren vil tømme kjertlene for å minske trykket og få ut sekretet som har hopet seg opp. Noen ganger må utførselsgangene spyles opp for at sekretet skal kunne komme ut, forklarer Solheim. 

Smertelindring og betennelsesdempende er ofte en viktig del av behandlingen ettersom analkjertelproblemer ofte er smertefullt. Ved bakterielle infeksjoner vil rensing av kjertlene ofte være viktig for å få bukt med infeksjonen. Noen ganger kan det også være nødvendig å bruke antibiotika.

Dersom hunden har kroniske problemer, kan løsningen i enkelte tilfelle være å operere bort analkjertlene.

Hvordan kan man forebygge analkjertelproblemer?

Forebyggende tiltak er å passe på at hunden er normalvektig og har et sunt kosthold. Dersom hunden din blir løs eller hard i magen, er det lurt å sette i gang tiltak for å få bukt med problemet raskt. 

Ettersom avføringens konsistens er viktig for tømming av analkjertelene kan det være lurt å følge med på avføringen til hunden din. Dette er spesielt viktig dersom hunden tidligere har hatt problemer med analkjertelene. Fiberrik kost eller tilskudd av kostfiber kan hjelpe til med å normalisere avføringen og dermed bidra til at analkjertlene lettere tømmes som de skal.
Som eier kan du også følge med på analkjertlenes størrelse og ta med hunden til veterinær dersom disse endrer utseende, eller har behov for å tømmes. Spør veterinæren din neste gang du er der om hun eller han kan vise deg hvor disse ligger og eventuelt hvordan du tømmer disse selv.