Den siste tiden har det skjedd flere tragiske ulykker på tynn is. Flere steder i landet er isen usikker og derfor er det først og fremst viktig å være varsom på hvor man ferdes selv og med hunden.

Hvordan forhindre at uhellet skjer

– Den enkleste måten å forhindre en drukningsulykke er å ha hunden i bånd i nærheten av vann eller is, og generelt ikke ta noen sjanser, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring Norge.

Ha også hunden i sele, slik at den ikke kommer seg ut av halsbåndet i tilfelle du må dra hunden opp av vannet.

Hvis hunden går ut på isen

Hunder har ikke mulighet til å vurdere om isen er tykk eller tynn. Mange ganger holder isen så lenge hunden er i bevegelse, men så fort den stopper kan isen gi etter.

– Som hundeeier er det lett å få panikk hvis hunden beveger seg ut på svak is. Hvis du er usikker på om isen bærer hunden din vil den mest sannsynlig ikke kunne bære kroppsvekten din, og det er derfor viktig at du ikke løper etter. Prøv heller å lokke hunden tilbake til trygg grunn, råder Broholm Einarsen.

Har du noe godt i lomma er sannsynligheten større for at hunden din kommer på innkalling. Du kan også prøve å løpe i motsatt retning vekk fra isen og se om hunden følger etter.

Hvis isen knekker

Hvis uhellet skulle skje må du vurdere situasjonen. Ved grunt vann kan du alternativt gå eller svømme ut til hunden. Er det derimot dypt og lengre fra land, kan det være direkte farlig å gå etter. Du må da ringe Brannvesenet, som har utstyret til å kunne gjøre en redningsaksjon.

Hvis hunden kommer seg opp fra det kalde vannet er den mest sannsynlig i en sjokktilstand. En nedkjølt hund har også lavt blodtrykk, sammentrukne blodkar og nedsatt oksygentilførsel. Det er da viktig å ta med hunden til en veterinær som kan gi den riktig behandling og en langsom oppvarming. På veien til veterinær kan du gjerne massere hunden for å øke blodsirkulasjonen. 

Tre gode råd:

  • Ha hunden i bånd eller langline på tur når du vet at isen er utsatt, koblet til en sele. 
  • Ikke gå etter hvis hunden går ut på isen og vannet er dypt. Lokk den heller tilbake.
  • Skulle hunden gå gjennom isen må du vurdere situasjonen. Ring Brannvesenet (110) hvis det er for risikofylt å gjøre en redningsaksjon selv.

Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring, med hunden hennes Mimmi, råder hundeeiere til å være forsiktige på tur i nærheten av islagt vann.

Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring, med hunden hennes Mimmi, råder hundeeiere til å være forsiktige på tur i nærheten av islagt vann. Foto: privat

Kilde: Agria Dyreforsikring