Alle registreringstallene, fordelt på land, fylke og kommune, finner du under "Dokumenter" på denne siden.
(Ved å klikke på de ulike fanene helt nederst i Excel-dokumentet kan du velge ulike visninger.)
 

Først nå ser man for alvor resultatet av koronapandemiens innvirkning på anskaffelse av hund. En årsak til denne forsinkelsen er at de som nå har skaffet seg hund har stått på ventelister i lang tid for å få sin valp.

Grunnen er at det tar tid for ansvarlige oppdrettere å avle frem valper. Oppdrettere som registrerer hunder hos NKK har blant annet en rekke etiske grunnregler for avl og oppdrett de må følge. Det handler blant annet om å kombinere avlsdyr som fremmer god mental og fysisk helse for valpene.

Oversikten viser videre at det var border collie som var fjorårets klart mest registrerte hund i Norge. Det ble i 2021 registrert 1679 nye border collie-valper totalt i landet, som gjør hunden til den mest populære av året.

Topp tre populære

Border collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg.

På andreplassen finner vi engelsk setter som gjør et byks på popularitetsskalaen. 1330 nyregistrerte valper i 2021 er hele 492 flere enn i 2020. Dette er en enestående fuglehund. En godlynt, energisk og svært utholdende hunderase som trenger mye mosjon for å trives. Dette er en ypperlig familiehund for de som er glad i å ferdes mye i naturen.

På tredjeplass havnet Staffordshire bull terrier med 1243 registrerte valper i 2021. Dette er en morsom og modig rase, som er med på det meste. Rasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker. Det er også viktig å huske at «staffen» ikke lar seg pille på nesa. Dette er veldig sterke hunder, både fysisk og mentalt som ikke vil motstå provokasjon fra andre hunder.

Topp 20 registrerte raser i 2021

 1. Border collie
 2. Engelsk setter
 3. Staffordshire bull terrier
 4. Golden retriever
 5. Labrador retriever
 6. Norsk elghund grå
 7. Schäferhund normalhår
 8. Cocker spaniel
 9. Dansk-svensk gårdshund
 10. Gordon setter
 11. Irsk setter
 12. Finsk lapphund
 13. Bichon havanais
 14. Pomeranian
 15. Shetland sheepdog
 16. Flat coated retriever
 17. jack russell terrier
 18. Stor puddel
 19. Siberian husky
 20. Whippet

Viktig å gjøre rett valg

Å skaffe seg en hund er en omfattende prosess, for en hund er ikke bare en hund. Det finnes flere hundre ulike raser, og det er helt avgjørende at man bruker god tid på å velge slik at man ender opp med riktig hund for seg og sin familie. 

Først må man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha en hund, og at man har den tiden og motivasjonen som kreves for å tilfredsstille hundens behov. Man må blant annet tenke over om en hund også passer inn i livet når koronapandemien er over. Deretter må man finne en rase som passer til det livet man lever.

www.kjøpehund.no har NKK samlet informasjon om alt man bør tenke på når man skal anskaffe seg hund. Her finnes blant annet en rasevelger, hvor man kan plotte inn ulike egenskaper, for så å få forslag til hvilken hund som kan passe til ditt liv.

Et godt tips når man er på jakt etter en hund er å ta kontakt med raseklubben til den rasen du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter.