Egenskaper/Mentalitet:

Intelligent, livlig og alert. Dette er en sterk rase med stor utholdenhet. Rasen ansees for å være en familiehund, men har også svært gode vakthund-egenskaper. En xolo er en lykkelig, livlig og omgjengelig hund. Noen individer kan ha et sterkere urhundspreg og kan derfor være  reserverte ovenfor fremmede, men ikke fiendtlig og aldri aggressiv.

Helse:

Det er per i dag ingen registrerte raserelaterte helseproblemer. Klubben anbefaler allikevel at alle avlsdyr blir testet mot patella. I tillegg anbefales øyelysing hos miniatyr- og mellomstor variant av rasen, og øyelysing og HD/AD-røntgen hos den store Xoloitzcuintle. 

Størrelse/Utseende:

Rasen kommer i en naken (sin pelo) og en pelset (con pelo) variant, samt tre størrelser: Miniatyr: 25 – 35 cm, Mellom: 36 – 45 cm og Standard: 46 – 60 cm (toleranse på +2cm hos meget gode individer).

Rasen kommer i både naken og pelset variant. Hårløs variant: Finnes i farger og nyanser av sort, grå, lever, bronse, blond og rød.

De mørke fargene foretrekkes. De kan også være spottede eller ha andre markeringsmønstre. Det samme gjelder for den pelsede varianten. 

Pelsstell:

Pelsen på en «con pelo» (med pels) er lett å vedlikeholde, så sant at den er rett. Den nakne versjonen kan ha behov for smøring dersom den blir tørr eller trenger beskyttelse for været.

Historikk:

Nakenhunder har eksistert i tusenvis av år i Sentral- og Sør-Amerika. Hundene har hatt en betydelig plass i flere mellomamerikanske kulturer. Blant annet har det blitt funnet figurer i leire fra Colimakulturen datert rundt 3000 f.Kr. Dette er Mexicos nasjonalrase, og det opprinnelige navnet på rasen er xoloitzcuintle.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!