Egenskaper/Mentalitet:

Vennlig, åpen, glad, aktiv og livlig. Det er en meget sosial hund som liker å være familiens midtpunkt, og som ikke egner seg til å være mye alene. Stort sett meget sosial med andre hunder. En del individer kan ha lav terskel for stress, og kan fremstå som masete/pipete. Rasen liker å bli brukt og å bruke hodet, og har vist seg som en god agilityhund og sporhund.

Størrelse/Utseende:

Welsh springer spaniel er en mellomstor hund, litt mindre enn sin engelske fetter. Den er ca. 45-48 cm høy og veier ca. 16-22 kg. Den har velutviklet kropp og kraftfull beinstamme. Det skal være en moderat og sunt bygget hund. Den skal ha værbestandig og silkeaktig pels med lett beheng på bein og under buken.

Rasen finnes i én fargevariant, nemlig dyp rød og hvit, denne fargen skiller den fra andre spanielraser og er dens fremste kjennetegn. Rødfargen skal være så dyp som mulig, men det regnes ikke som noen stor feil om fargen er lysere. Fordelingen av tegninger har ingen betydning.

Pelsstell:

I likhet med andre spaniels krever den ukentlig pelsstell. Den bør trimmes 4-6 ganger i året, mer om man ønsker å delta på utstilling.

Historikk:

Rasen er en av flere spanielvarianter som har samme opphav. De er tradisjonelt brukt som støtende fuglehunder (tar ikke stand) på de britiske øyer, i tidligere tider for å reise fugl for fangst med nett, senere for å reise fugl og annet småvilt innenfor fellingsavstand av skytevåpen. Denne spanielvarianten regnes å ha sitt opphav i Wales, derav navnet. Rasen ble offisielt anerkjent i 1902 og fikk sin første standard i den engelske kennelklubben. Dette skjedde samtidig med at dens noe større fetter, engelsk springer spaniel, ble anerkjent som egen rase.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!