Egenskaper/Mentalitet:

Corgien er våken, aktiv, intelligent og stabil. Den skal ikke være sky eller aggressiv.

En corgi kan være en fabelaktig familiehund. Husk bare på at de er smarte, sjefete og har høy intelligens, sterk rettferdighetssans og kan til og med ha sans for humor. Rasen er lettlært, på godt og vondt.

Corgien er i dag en allsidig hund. Du finner den i lydighets- utstillings- og agilityringen, den gjeter kuer og hva annet som måtte komme i dens veg, den er effektiv på spor, men har heller ikke noe problem med å være en ekte «sofagris».

Det er mange likheter mellom de to corgirasene. Begge er fabelaktige kamerater. Begge «vokser» med nær menneskelig kontakt. Begge bør få være med på valpekurs og trening av en eller annen form, da dette binder hunden tettere sammen med «sitt» menneske.
Det sies at cardigan er litt roligere, både når det gjelder aktivitetsnivå og bjeffing. Cardigan kan også være en smule mer reservert, selv om de ikke er sky overfor mennesker. De er også større og tyngre enn pembroken og kommer i mange flere fargevarianter.  

Pembroken er som nevnt litt mindre, kan være mer aktive, kanskje bjeffe litt mere, men uten å «jappe» hele tiden. Stort sett «elsker» de alle mennesker de møter, men så vil du i neste omgang bli overrasket over å oppdage et du har en vakthund i huset i det øyeblikket du trenger det. Den er også den fødte optimist, så selv om den forstår at noe er forbudt, vil den ofte prøve seg igjen – det kan jo være at det tillatt nå – kanskje har menneskene skiftet mening? Eller til og med har glemt at det ikke var tillatt tidligere.

Størrelse/Utseende:

Corgien er en av de minste gjeterhundrasene. Pelsen er kort eller middels lang med hard struktur. Værbestandig, med god underpels. Helst rett. Mankehøyde: Ideal 30 cm. Vekt skal stå i forhold til hundens størrelse.

Pelsstell:

Bades/børstes ved behov.

Historikk:

Corgien er en av de minste gjeterhundrasene og har alltid vært en brukshund. Opprinnelig var de gårdshunder på fjellgårdene i Wales. De gjetet kuer og hadde også andre jobber rundt om på gården. 

Welsh corgi cardigan og pembroke er to ulike raser som muligens deler en felles bakgrunn langt tilbake. De to rasenes opprinnelse er ennå ikke helt fastlagt og man arbeider med flere ulike teorier. Welsh corgi cardigan er den eldste av de to rasene og kom med kelterne til Wales for over 3000 år siden. Pembroke kom enten med flamske vevere rundt år 1100 eller med vikingene rundt år 800. Begge teoriene plasserer pembroke blant spisshundene. De to rasene levde isolert fra hverandre i århundrer i det fjellrike Cardiganshire og det mer flate Pembrokeshire. Da transportmulighetene ble bedre rundt 1900-­tallet begynte man å blanderasene. I 1934 blir de to rasene godkjente av den britiske kennelklubben som to separate raser. Eierne fikk selv velge hvilken rase deres hund skulle registreres som.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!