Egenskaper/Mentalitet:

Rasen er stabil, behersket, avbalansert, og skal verken være sky eller aggressiv. Rasen skal ha god jaktlyst. Den er edel, med hard og beskyttende pels, oppmerksomt og energisk uttrykk. Rasen har kraftige, jordvinnende, flytende og harmoniske bevegelser.

Størrelse/Utseende:

Mankehøyde for hannhunder er 61 - 68 cm. Mankehøyde for tisper er 57 - 64 cm. Rasen skal ha stri pels som dekker huden fullstendig. Kroppskonturene skal ikke skjules av for langt hårlag. Det tette og harde hårlaget skal gi best mulig beskyttelse mot vær og skader. Kort, men tett pels på de nedre deler av bena, på brystets underside og buken. Likeledes kort, tett, men ikke bløt pels på hodet og ører

Skjegget skal være stritt og rikelig, men ikke for langt. Uttrykket skal være oppmerksomt og energisk, med markerte øyebryn. Bevegelser skal være kraftfulle, flytende og harmoniske.

Pelsstell:

Pelsen er hardt, stri og tykk. Dekkhårenes lengde er ca. 2 til 4 cm lange, og rasen har tykk, vannavstøtende underull.

Historikk:

Rasens oppsto i Tyskland på slutten av 1800-tallet. Mannen bak rasen var Sigismund von Zeidlitz und Neukirch, og målet for avlsarbeidt var en neversterk og effektiv strihåret jakthund som egnet seg for mange arbeidsoppgaver både før og etter skudd. Rasens opprinnelige navn er Deutsch Drahthaar. I Norge kjenner vi den best som strihåret vorsteh.

Vorsteh er satt sammen av de to tyske ordene «vor» og «steh» som betyr henholdsvis "stå» og «foran». Dette henspeiler på rasens reflekser til å stå for trykkende vilt. I engelskspråklige land benevnes rasen som german wirehaired pointer.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!