Egenskaper/Mentalitet:

Den tyske jaktterrieren er en dedikert jakthund. I motsetning til andre terrierraser som brukes til jakt, så avles den tyske jaktterrieren helt og holdent av jegere for jegere. Tysk jaktterrier er en losende hund, med stor skarphet i hi. Den er også glad i vann. Den har stor jaktlyst og er utholdende og arbeidsvillig såvel i hi som i skogen eller ved vannet. Den er også utmerket på ettersøk. Den lille svartbrune muskelbunten har en sterk psyke, er livlig, energisk, intelligent, lettlært, viljesterk og arbeidskrevende. Til tross for den sterke viljen er den veldig mottagelig for trening. Den er dessuten en utmerket familiehund.

Rasen er først og fremst en kortjagende hund, med los, men brukes også til andre former for jakt:

  • Jager rev og grevling i hi, apporterer fugler og småvilt på land og i vann.
  • Tar stålos på grevling.
  • Lokaliserer og markerer mink og mår med los.
  • Gjør ettersøk med sporsele, men kan også slippes, for å ta igjen påskutt vilt, som går raskt unna.
  • Drar skadd vilt ned på bakken, og avliver det.
  • Kan takle så stort vilt som rådyr.
  • Har betydelig jaktinstinkt på rovdyr.

Størrelse/Utseende:

Liten, vanligvis sort/tan, kompakt, velproporsjonert jakthund. Vekt: 7 —10 kg.

Helse:

Tysk jaktterrier er en rase som er generelt meget frisk, den eneste store sykdommen som følger rasen er linseluksasjon. Her finnes det nå en DNA-test, slik at en kan med styrt avl bli
kvitt denne i rasen.

Pelsstell:

Ruhåret eller glatthåret, fast og tykk, med god underull.

Mye pels på innsiden av buken og beina. Ruhårsvarianten bør strippes ned noe mot vinteren, da snø og annet har lett for å feste seg i en slik pels, hvis denne er for lang. Ellers klarer pelsen seg med børsting ved behov.

Historikk:

Den første tyske jaktterrieren kom til Norge fra Danmark en gang på begynnelsen av sekstitallet. Rasen ble godkjent av FCI på begynnelsen av trettitallet. Tyskerne hadde da, etter lang tids arbeid, avlet frem en allround-hund som var egnet til forskjellige former for jakt. Dette skulle være en hund som kunne apportere lett hårvilt og fugler over bakken, mens under bakken skulle den sprenge grevling og rev fra hi.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!