Egenskaper/Mentalitet:

En Sussex Spaniel skal være vennlig, stødig og verdig – den kan være noe mer reservert enn de fleste andre spaniels, dog uten å være aggressiv eller vanskelig å håndtere. Den har sterk egenvilje og kan oppleves som sta. Det er en sosial hund som liker selskap og aktivitet. Stort sett sosial med andre hunder og elsker å være med der det skjer.

Størrelse/Utseende/Pelsstell:

Sussex spaniel er en kraftig, noe lavstillet spaniel med et meget karakteristisk utseende og gange. Den skal være velbygget, men fremstår som ganske kompakt og kraftfull. Den har en typisk rullende gange under bevegelse, men skal være effektiv med god fremdrift. Fargen skal alltid være gyllen leverfarget, et spesielt rasetrekk. Den skal ha moderat med faner og hunden klippes lite - den skal fremstå ganske naturlig. Som eneste spaniel er det ønskelig at den bjeffer (loser) under søk.
Mankehøyde: Ideal 38-41 cm.
Vekt: ca. 23 kg.

Det er ikke mye klipping og trimming på denne rasen da den skal fremstå naturlig, men pelsen kan floke lett og en god gjennombørsting ukentlig er nødvendig.

Historikk:

Rasen er en av flere spanielvarianter som har samme opphav. De er tradisjonelt brukt som støtende fuglehunder (tar ikke stand) på de britiske øyer, i tidligere tider for å reise fugl for fangst med nett, senere for å reise fugl og annet småvilt innenfor fellingsavstand av skytevåpen. Det var på slutten av 1800-tallet at de ulike landspaniels begynte å deles opp i separate raser. Sussex er nær beslektet med Clumber Spaniel. Som navnet antyder, har den trolig sin opprinnelse fra grevskapet Sussex.
Sussex spaniel ble for første gang vist på utstilling i Norge i 1971, men dette var en svensk hund. Den første hunden vi kjenner til som var norskeid, ble importert fra Sverige på slutten av 80-tallet. Utover 90-tallet kom noen flere eksemplarer, stort sett alle importert fra Sverige, mens enkelte kom fra England. På 90-tallet ble det også født noen få kull. Det har aldri vært drevet oppdrettet regelmessig eller av noen størrelse i Norge, og rasen har bare unntaksvis vært å se på utstillinger. Et par individer har vært premiert på viltspor og jaktanleggsprøve.
Sussex Spaniel er en sjelden rase over hele verden, i Norge finnes et fåtall eksemplarer.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!