Egenskaper/Mentalitet:

Fra staffordshire bull terrierens tidligere dager har den moderne hund fått sin ukuelige modige karakter, høy intelligens og hardnakkethet. Dette sammen med dens hengivenhet mot mennesker generelt og barn i særdeleshet, dens rolige vesen når den ikke er i arbeide og dens pålitelige stabilitet, gjør den til en særdeles god hund til mange formål. Selv om den gamle kampgløden er svekket vil en staffordshire bull terrier, lik mange andre terriere ikke kunne motstå provokasjon fra andre hunder.

Størrelse og utseende:

Middels stor hunderase med mankhøyde på ca. 36-41 cm. Hannhundene veier ca. 13-17 kg, og tispene 11-15,5 kg. Rasen har en velbalanserte kropp med stor styrke sammenlignet med sin størrelse. Rasene finnes i fargene rød, fawn, hvit, sort, brindle, eller blå i kombinasjon med hvitt.

Pelsarbeid:

Rasen har glatthåret pels uten underull som er svært lettstelt.

Historikk:

Staffordshire bull terrier er en hunderase med røtter blant både terriere og molossere. Rasen har sitt opphav i England hvor den ble brukt i blodsporter som rottekamper, okse- og bjørnehetsing og hundekamper. Staffordshire bull terrieren deler mye av sitt opphav med raser som engelsk bull terrier, amerikansk staffordshire terrier og amerikansk pitbull terrier, da disse rasene er variasjoner av det de i England kalte «Half Pit Dog», «Bull and Terrier Dog», «Half and Half» o.l.

Selv om rasen som vi kjenner den i dag er relativt ung, har den en lang historie fra før den første rasestandarden ble skrevet i 1935. Den startet helt tilbake til Dronning Viktoria den Første sin tid. Det var hun som begynte å bruke hunder mot bjørn og andre dyr som ren «underholdning» og for å imponere sine gjester. I Tower of London hadde hun opptil tjue mastiff tisper bare for å produsere valper til dette formålet. Etter hvert spredte denne formen for «underholdning» seg nedover blant folket.

Engelskmenn var kjent for sin tiltrekning til kombinasjon av blod og veddemål. Den mer allmenne formen av dyrekamper utartet seg ved å sende hunder på okser.  Alle typer hunder ble brukt til dette, men etter hvert utviklet det seg en type hund som var bedre egnet til dette enn andre. Disse hundene ble naturlig nok kalt «Okse-hunder» eller bulldogger, etterkommere av denne er dagens engelske bulldogg. En periode var det også forbudt å slakte okser som det ikke var sendt hund på.»

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Rasen omtales i BSI - Breed Specific Instructions regarding exaggerations in pedigree dogs. BSI beskriver risikoområder hos enkelte hunderaser, og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd dersom de blir for ekstreme. 

Lykke til!